[DoR & Uber] Astrograme la volan

Dacă te nimerești în Renaultul lui Cristian Cătălin Smaranda, s-ar putea să afli câte ceva despre astrologie și…

„Cifra numelui tău este trei. Ești o persoană optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze”, mi-a spus Cristian Cătălin Smaranda și m-a făcut să mă întreb ce pot avea în comun astrologia și numerologia cu Uber.

Undeva în zona Centrului Vechi, într-un pub slab luminat, Cristian își împreunează mâinile, atingând din când în când suprafața rece a mesei de culoarea cireșelor putrede. Poartă o cămașă descheiată la piept, cu mânecile suflecate, de culoare mov-liliac, nuanță ce dansează în sincron cu dungile albe care o completează. În timp ce îmi povestește despre reușita omului multifuncțional care își îmbină productiv toate preocupările, își mai îndreaptă din când în când ochii spre fereastra din dreapta mesei. Lumina de afară i se reflectă în ochelarii pătrățoși cu rame transparente.

Cristian e un bucureștean de 39 de ani pasionat de astrologie care de o lună de zile a început și o colaborare cu Uber. I s-a părut o idee bună pentru a strânge bani pentru un viitor cabinet de astrologie. Intrând în contact cu oameni cât mai diferiți, e și o bună cale de a-și exersa și promova pasiunea.

Bărbatul a lucrat ceva timp și în Spania, mai exact pentru o perioadă de patru ani. Pe atunci avea doar 23. Aici a învățat să conducă și a lucrat ca șofer și muncitor în construcții. Cristian crede că în perioada respectivă s-a schimbat ceva în el. „Plecasem și eu ca ceilalți după acest miraj al banilor”, spune el. În schimb, în străinătate și-a recăpătat încrederea în oameni. Acasă nu prea avea prieteni, dar acolo a descoperit că oamenii pot fi și mai buni sau mai înțelegători. Însă, bărbatul a decis să se întoarcă în țară pentru că simțea că România este locul său, indiferent de câți bani ar putea câștiga în străinătate.

Pasiunea cu astrologia a început într-un moment în care lui Cristian nu i se întâmplau lucrurile așa cum își dorea. În vara anului 1994, a văzut la o tarabă de la Romană o carte de astrologie. Ultima din seria respectivă. A cumpărat-o, apoi o femeie s-a oferit să-i dea prețul dublu în schimbul cărții. „Nu am vrut să o dau. Probabil Dumnezeu m-a încercat să vadă dacă îmi fug ochii după bani”, spune Cristian. „Am zis că dacă am cartea este un semn”.

Și a fost, căci de atunci Cristian a ales, prin studiu continuu, să-și creeze un altfel de destin. A început prin a-și schimba în mod legal numele, din Cristian Smaranda, în Cristian Cătălin Smaranda. Potrivit calculelor specifice numerologiei, reieșea că cel vechi avea o vibrație proastă. „Eram mai timid, o fire rebelă, revoltată, nu prea mă înțelegeam cu oamenii așa ușor”, spune el.  A simțit că din clipa când și-a schimbat numele, oamenii au început să-l perceapă altfel, iar el a devenit mai sociabil.

Pe de altă parte, nu doar șansa momentului a creat pasiunea, ci și interesul lui Cristian de a desluși orice mister încă de când era mic – o trăsătură pe care o pune tot pe seama stelelor. „Sunt născut în zodia Pești, îmi plac lucrurile neclare”. Părinții nu prea îi înțelegeau preocupările, dar în cele din urmă au acceptat că băiatul lor avea o vocație mai deosebită. Tot pe seama datei și orei nașterii pune Cristian și faptul că are o aplecare pentru a ajuta oamenii.

„Mi-am analizat harta și am înțeles că trebuie să ajut oamenii printr-un anumit tip de consiliere”, îmi spune bărbatul în timp ce mai bea câte o gură dintr-un suc de portocale. Oamenii vin la Cristian pentru că sunt preocupați de viitor. Fie că este vorba despre carieră, viața sentimentală, sănătate sau plecări în afară cu studiile și munca. În opinia sa, astrologia reflectă portretul psihologic al unei persoane, zodia și ascendentul formând comportamentul, cel din urmă accentuând mai ales primele reacții pe care le avem atunci când suntem puși într-o anumită situație. Cristian îi sfătuiește pe oameni în cadrul celor 60 de minute ale unei ședințe, cu precădere în funcție de acești factori. Dar, informația nu poate să fie vreodată exactă sau completă în cazul în care cel care vine nu își cunoaște ora de naștere. Astrologul spune că este atât de sigur pe predicțiile lui, încât e dispus să returneze contravaloarea serviciilor în maxim 48 ore dacă evenimentul prevăzut nu a avut loc. „Altfel nu are rost”, spune el. „Aici vorbim de sufletul oamenilor, nu de un business normal”. Cristian se mândrește cu faptul că anul trecut a prezis în urma calculelor că Donald Trump o să iasă președinte și a împărtășit această veste prietenilor săi de pe Facebook. „Am pus și harta și aspectele, tot. Era evident pentru oamenii care studiază la modul serios”.

Astrologia se bazează pe poziția planetelor în raport cu Pământul. Atunci când vine vorba despre interpretarea horoscopului, calculul se face în funcție de pozițiile planetelor, opozițiile, conjuncțiile acestora, într-un anumit interval de timp. Harta personală presupune un calcul mai complex și nu se bazează doar pe zodie. Cristian folosește o aplicație mobilă în care introduce informații precum data nașterii sau numele persoanei, astfel încât să poată calcula pe loc cifră celor două.

Pentru Cristian, astrologia e o știință exactă, nu ține de har sau de vrăjitorie. Înțelege responsabilitatea pe care o poate avea o informație eronată. O predicție greșită, te poate pune pe un drum greșit. De asemenea, crede că fără studii de psihologie nu poți practica această meserie. A terminat o facultate de profil la îndemnul soției, dar spune că nu ia de bun tot ceea ce citește în cărți.

La volanul Renaultului Symbol, Cristian își surprinde clienții dornici să intre în joc cu astrograme realizate pe durata cursei. „Oamenilor li se pare ceva deosebit, cu unii am discuții interesante, alții sunt mai rezervați. Dacă îi văd dispuși, discutăm”. Iese în trafic doar dimineața sau în weekend, în rest se concentrează pe misiunea lui. „Dacă mă sună cineva și vrea o consultație urgent și sunt în mașină, îmi iau repede laptopul și mă duc”, spune el.

Colaborarea cu Uber i-a adus și clienți pentru astrologie, așa că e hotărât să împletească cele două activități pe termen lung. Ultima lună i-a demonstrat că urmează vremuri prielnice, așa cum îi prevăzuse și astrograma. „Doi, trei ani o să fie totul super bine pentru mine, încerc să exploatez, merg pe cât mai multe fronturi pot, cât mă țin puterile”.

Andreea-Maria Anghel a absolvit facultatea de Jurnalism. Acest text a fost scris în programul DoR Lab, o serie de workshopuri organizate în redacția DoR pentru o echipă de studenți la jurnalism.