Portrete din Piaţa Universităţii

Protestele din Piața Universității au deja aproape o săptămână. Miercuri seară, fotograful Tudor Vintiloiu

Protestele din Piața Universității au deja aproape o săptămână. Miercuri seară, fotograful Tudor Vintiloiu și Anca Iosif au ieșit în piață pentru DoR, ca să cunoască și să fotografieze câțiva manifestanți. I-am întrebat cu ce se ocupă, de ce vin în piață, ce cred despre Băsescu și până când vor să protesteze.

Un cetățean cu drept de vot, 59, Brașov. A venit special pentru proteste
Am cinci copii și trei nepoți acasă. Eu am venit pentru nepoțelele mele, s-o ducă mai bine. Am fost și-n ‘87, am fost și-n ‘89. Dar nu aici. În Brașov. Am și eu probleme cu pensia, dar n-am ieșit pentru mine, ci pentru ele. Băsescu e o șopârlă, un vampir al societății românești.

 

Andrei, 25, București, psihoterapeut
Am venit să-mi fac datoria de cetățean în primul rând. La fel cum mă duc la vot și-mi spun punctul de vedere, la fel mi se pare normal să fiu alături de oamenii care luptă pentru libertatea noastră. E important pentru România să se vadă că oamenii ies și luptă pentru ceva și că se pot baza pe noi. Cred că Băsescu se încadrează foarte bine într-o patologie și nu aș vrea să-i pun o etichetă în sensul ăsta, însă ceea ce aș vrea să-i transmit este să-și cunoască propriile limite.

 

Mădălina, 35, IT
În momentul ăsta democrația este amenințată. Sunt aici de duminică, din cauza abuzurilor din ultima vreme – deci nu numai la mitingul acesta, ci la tot felul de manifestări de la care oamenii au fost pur și simplu luați de pe stradă și bătuți și băgați în dube. Am venit și pentru Roșia Montana, cu prietenii mei, și m-au deranjat foarte multe lucruri care s-au întâmplat în politica română în ultima vreme, inclusiv asumarea răspunderii. Băsescu e un om avid de putere, care a venit cu un teatru de genul „noi vom termina corupția”. El a recunoscut acum cu sănătatea că se fură în sistem. Eu mă întreb el ce-a păzit în ultimii 7-8 ani.
Cât timp protestele sunt pasnice, voi veni zilnic ca să ne facem auziți.

 

Lia Hujei, 64, pensionară
Am venit pentru tineretul care are dreptul la o viață mai bună, la un serviciu stabil. Pentru ei, nu pentru mine. Am venit pentru copiii mei și pentru tot tineretul din țară. Ca să aibă și ei, să le fie respectate cererile, serviciile – să nu stea cu frica-n sân că mâine nu mai au serviciu. Nu mai am încredere în nimeni. În toți anii, la început din ‘89 și până acum nu s-a făcut nimic decât în favoarea partidelor aflate la putere. Cum au ajuns la putere, cum și-au tras de partea lor. Unii mai puțin, alții mai mult, dar ăștia au depășit orice limită. L-am votat [pe Băsescu] prima oară, am avut încredere în el, dar nu știu ce s-a întâmplat – s-a schimbat total. Total s-a schimbat. Am impresia că scaunul schimbă omul.

 

Anonim
Sunt supărat că suntem puțini. Nu sunt supărat pe Băsescu, sunt supărat pe întreaga clasă politică. Sunt 22 de ani de motive.

 

Un bărbat cu fular pe față, 40, București
N-am venit că mor de foame; Doamne ferește, n-am nici restanțe la bănci. Doamne ajută, am venit pentru că nu se mai respectă legile statului, pentru că nu mai există separația puterilor în stat, pentru că un singur om comandă la vila de la Snagov, ca un mafiot și restul toți execută și pentru că se fură foarte mult în țara asta, pentru că nu mai suntem respectați, pentru că avem un președinte care ne jignește, ne face găozari, țigani împuțiți, ciumpalaci, care stă și bea cu tot felul de interlopi, care se suie la volan băut, care când iese-n exterior ne face de râs, nu-l bagă nimeni în seamă. Aș vrea să fie un exemplu pentru cei care vor urma – nu pot să calce poporul acesta în picioare la nesfârșit.

 

Gabriel Iordache, 50, afacere în domeniul instalațiilor
I-am spus soției „hai să plecăm”. Zice „ești nebun, ai găsit una mai tânără?”. Zic „ca să iei una mai tânără trebuie s-o crești s-o educi, nu mai am timp și răbdare”. Da, să stăm aici în țară zice. Dacă plecăm toți, ce facem? Nu vezi că de zece ani ne luptăm cu ei și tot nu reușim?
Mă deranjează anarhia economică, socială. Eu personal, nu pot să-mi desfășor afacerea în liniște. Acum, în decembrie, am pierdut 23.000 într-o insolvență, care este o lege dată de mafioți, pentru mafioți. Nu mai vorbim că oricât ai încerca să fii de corect, tot degeaba. Foarte multă hoție în tot ce privește construcțiile, instalațiile, drumurile.
Băsescu e o super vulpe. A știut cum să-i ademenească. Şi el a fost prostit acum șapte ani jumate; a doua oară n-a mai fost prostit. Am zis că vine, face dreptate, îl luăm pe Adrian Năstase, îl luăm pe Hrebenciuc, treaba se destinde, putem să lucrăm la concurență împreună. În țara asta este loc pentru toată lumea, dar să fim demni. Să ne salutăm pe stradă și să ne zâmbim, exact cum ne zâmbim acum. Ce te costă un zâmbet? Decât să stai încruntat!

 

Bianca Griparis, eleva în clasa a XII-a la C.A.Rosetti
Am venit tot pentru protecția animalelor. N-am uitat că el a pornit toată treaba asta cu eutanasierea câinilor de pe stradă în loc să încerce să educe cumva populația. Sunt cam mică să simt toate problemele acestei țări, deși le cam simt prin părinții mei – venituri mici, deși lucrează la privat, tot se simte, problema mea generală asta e. Şi locurile puține de muncă.
Băsescu este un om fără scrupule căruia nu-i mai pasă de mult de ce crede poporul. Ar putea măcar să ne bage în seamă.

 

Andreea, 25, doctorandă în științe politice
Am venit târziu –luni – pentru că am văzut ce s-a întâmplat duminică. Duminică au fost toate prietenele mele gazate aici și eram foarte confuză de tot ceea ce se întâmplă în piață și nu eram foarte hotărâtă. A contat foarte mult și solidaritatea. Am venit cu un grup de prietene, dar nu a fost onest ce s-a întâmplat și am vrut să vin și eu la fața locului să văd cum e. Am văzut și am spus că de atunci vin în fiecare seară. Trebuie să apreciem democrația – și dac-o apărăm să venim aici.
Protestul este o formă democrată de a pune piciorul în prag și de a spune „nu” atunci când guvernanții sar calul și nu fac politici.  Fiind activistă într-un ONG feminist, am parcurs mai multe proteste printre care și unele împotriva violenței domestice – ajungem foarte greu la politicieni.
Cred că Băsescu e o persoană inteligentă. La modul în care e inteligent și un câine – știe să supraviețuiască, dar nu este o persoană înțeleaptă. Pentru că dacă era, ar fi făcut ceva ca să legitimeze toate voturile pe care le-a primit. Ne-ar fi ascultat, dar nu a făcut-o până acum. E cazul să iasă la apel.

 

Dan Eremia, 43, finanțe
Am venit de sâmbătă pentru că m-am săturat de umilirea poporului român de 22 ani încoace. Începând de la pensii, salarii, disponibilizări, sănătate, învățământ. Băsescu este un vot pierdut. Poate protestele astea nu vor fi la fel.

 

Alexandra Popovici, 41, proprietar ceainărie
O prietenă a fost cu ideea „hai să dăm ceai gratis la oameni în piață”. I-am spus că eu singură nu mă descurc pentru că am un fierbător mare de 20l. Mi-a spus „nicio problemă, împărțim cheltuielile și venim cu el”. Ca să dăm la cât mai multă lume, n-am dat paharele pline, am umplut jumate de pahar. Oricum e foarte fierbinte câtă vreme stă înăuntru.
Eu n-am venit pentru Băsescu. El nu e în cercul meu limitrof și nu-l percep în niciun fel. Sincer. Pe mine mă bucură solidarizarea umană. Se întâmplă și cu oamenii din piață, se întâmplă și cu jandarmii care sunt niște oameni super OK și cred că de asta aveam nevoie: să ne trezim puțin. Să ne dăm seama că făgașul pe care a intrat viața acum nu e în regulă.
Nu-mi fac iluzii că va dispărea corupția din țara asta. Poate din cauza asta am și ieșit din business-ul clasic (industrial) și m-am hotărât să fac altceva, pentru că mi se pare un domeniu mai soft.

 

Laurențiu Carusa, 42, multinațională
M-a păcălit Iliescu. Zicea „ești student, fugi să înveți pentru viitorul patriei”. Am plecat liniștit și m-am dus în 96 la el: „Dom’ne, acum sunt la doctorat, am terminat masteratul!” „Păi acum vii, prietene? Nu mai am loc și pentru tine.”
Sunt o fire altruistă. Nu mai am familie, toți mi-au murit – părinți, bunici. Personal trăiesc bine pentru că sunt directorul unei multinaționale care echipează de la Renault până la Mercedes și BMW. Dar nu pot să sufăr ca-n jurul meu să văd oameni amărâți care trăiesc prost, care n-au nicio șansă. Sunt ceea ce sunt datorită norocului. Am fost în multe companii unde toate posturile se dau pe pile și relații. Pur și simplu accidental am ajuns unde sunt. Şi lupt pentru binele altora, ca să nu trăiască drama pe care am trait-o eu în ultimii 20 de ani, în care am luptat pentru supraviețuire.
Băsescu nu poate fi numit conducător de țară atâta vreme cât nu luptă pentru binele acesteia. El a făcut parte din fostul FSN – să țină lumea minte! Toată clasa politică din ultimii 20 ani a distrus România. Nu numai Băsescu. Ghinionul lui că este în prezent. ●

 

Alte texte publicate de DoR despre proteste:
– Claudiu Crăciun, MC-ul de la fântână
– Scrisoare din Cluj
– Scrisoare din București – despre seara de luni, 16 ianuarie
– Scrisoare din București – despre violențele de duminică, 15 ianuarie

18 comentarii la Portrete din Piaţa Universităţii

 1. Citind aceste portrete parca imi este rusine ca inca nu am avut curajul sa ies in Piata „Libertatii” pentru a striga impotriva acestor lichele care ne conduc de 20 de ani si fac doar schimb de scaune intre ei.
  Felicitari si fotografilor pentru munca lor.

 2. D cine sa vina presedinte?
  Somnorosul Crin Antonescu?
  🙂

 3. Nu, Ponta – zis Pasaratilungila – o sa fie presedinte. Da sub papucul Gheonoaiei Ion Iliescu si diafanei Adrian Nastase.

 4. Cine sa vina ? Oricum nici un politician, toti sunt niste clone insipide fara viziune, plini de rahat in loc de creier. Singura noastra sansa e ca Romania sa devina monarhie. Altceva chiar nu vad. Nu suport ideea de a veni alti politicieni facuti cu sacosa sau cu blugu. Vreau ca toti sa dispara. Traisca regele!

 5. Mi se pare o mare prostie intrebarea „Da’ cine vine in locul lui Basescu?”. Vom alege cu totii pe cineva, dupa plecarea lui.
  Daca simt ca imi baga un hot mana in buzunar, ii dau peste mana si gata. Nu imi pun problema ca daca ii dau peste mana vine altul si imi baga mana in buzunar. Oricum, schimbarea va fi un semnal de atentionare si pentru cel care va veni, sa nu procedeze la fel.

 6. voi chiar nu intelegeti ca nu conteaza? ca ORICE derapaj trebuie sanctionat? basescu e un grobian care a dovedit un infinit dispret pentru lege, oameni, cultura. trebuie sa plece. o sa vina in loc cine va obtine mai multe voturi. daca va derapa, va trebui sa protestam si contra lui, si asa mai departe. cum vreti ca societatea sa se schimbe daca greselile nu sunt sanctionate? ce interes are un politician sa fie corect, daca stie ca nu i se intampla nimic, indiferent ce ar face? daca toti oamenii ar gandi ca voi, ca in povestea cu drobul de sare, ar fi trist. voi preferati o palma peste fata doar pentru ca va ganditi ca ar putea sa vina altul care sa dea mai tare? gandirea normala e: noi nu acceptam palme!

 7. Monarhia ne va salva onoarea si ne va readuce deminatatea! Sa privim pentru o secunda inapoi la ce spunea Ion Ratiu si Corneliu Coposu in ’90!
  Traiasca regele!

 8. Matilda, voteaza pe cine vrei. Dar nu-ti fundamenta decizia intr-un cliseu.

 9. @ exe: nu, multa lume nu intelege!

  Derapajele trebuie sanctionate, dreptul la protest aparat, ca si drepturile democratice in general. Acum si in viitor.

 10. As face un apel constiincios ca propagandistii PD-L-isti sa se opreasca de bunavoie din rahatul asta care il fac … Votam pe cine vom crede ca e apt … Ce ne dorim cu totii in acest moment e ca Basescu sa plece …

  1. Soin, am auzit ca nu ti-ai dat foc in piata deoarece nu aveai bani pentru tri litrii de benzina!
   Cat de saraci am ajuns.
   Daca vrei te imprumut eu.

 11. Se pare, ca noi nu stim sa ne mai conducem tara si ca va trebui sa apelam ca pe vremea lui Carol la cineva din afara, daca nu sa revina regele. Din pacate, orice ar veni la putere, nu este lasat sa isi faca treaba de oamenii din jurul sau. Totul este pe interese. Si daca as veni eu acum la putere sau oricare altul din voi, nu am rezista prea mult timp.. Ne trebuie un om cu initiativa si oamnei noi, nu aceleasi fete pe care le vedem de 22 de ani..

  1. George,
   comentariul tau e foarte pertinent!
   Asa simt si eu. Suntem ca in perioada dinaintea lui Carol I.
   Sa nu ne pacalim: scapam de basescu, dar vom da peste alti neputinciosi.
   Chiar zilele astea gandeam ca ca voi sustine: Angela Merkel presedinte!
   Altfel vom fi tot intre nastase, cocos, vantu, prigoana …

 12. Bianca Gripalis, hai sa ne casatorim!
  Iti cer mana.
  Amandoi suntem curati in cuget si simtiri!

 13. De ce nu se duc in S.U.A se se bata cu politia? Acolo e democratie si pe HULIGANI ai primesc cu bastoane din flori si gaze cu sprei deodorant,o sa vezi ce veselie. Sare sangele asa de frumos cum scuip tu mucii pe tavan de fericire,dupa ce se odihnesc un pic mai joaca hora fratiei cu scutierii care le ofera drept cadou maciuci in cap de se invart ca puii de gaina beti de fericire,acole le recomand eu sa se duca. Acolo e adevarata DEMOCRATIE,jandarmii la noi sunt criminali huaaaa ANIMALELOR…

 14. Am votat cu constantinescu ca sa nu iasa iliescu.
  Am votat cu iliescu ca sa nu iasa vadim.
  Am votat cu basescu sa nu iasa nastase.
  nu vreau schimbare de dragul schimbarii, mi-a ajuns rotirea cadrelor.
  vreau sa votez pe cineva pentru calitatile lui nu pentru ca este mai putin rau decat altul.
  pana nu va apare un partid cu oameni curati si compoetenti voi fi unul din cei 70% care nu vin la vot.
  pentru ca sunt satul de pdl=usl=lingaii lui mihai cel care ne-a vandut lui stalin.

 15. Aveti aici un bonus oferit fotografului Tudor Vintiloiu şi Ancai Iosif precum si tuturor intervievatilor din Piata Universitatii . Aceleasi portrete ,dar altfel creionate .

  http://viorelpadina.wordpress.com/2012/01/29/portrete-din-piata-universitatii-pre-versuri-talmacite/

 16. minunate fotografii.
  mai mult decat atat, imi place finalul post-ului.
  Romania se naruie de 20 de ani, incet si sigur. nu se gaseste nimeni competent sa faca niste reconsolidari ?

Comentariile sunt închise.