Ramona Moldovan
36 de ani, consilier genetic, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj
Era 2009 când Ramona lucra pentru prima oară cu familii afectate de Huntington − o afecțiune neurodegenerativă rară, care se transmite genetic și afectează toate palierele vieții. Motivată să ajungă și la pacienții din România, a format o echipă interdisciplinară (un neurolog, un genetician și un psihiatru) și a început un registru național. De la cinci familii găsite în 2011, acum monitorizează aproximativ 50, iar în 2018 a reușit o premieră: să finanțeze o tabără în care s-au cunoscut pentru prima oară 13 bolnavi de Huntington și aparținătorii lor și au participat la sesiuni de informare cu specialiști români și internaționali.
Ți se pare important ce ai citit?
Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.
Abonament digital lunar
15 lei / lună
Abonament digital anual
150 lei / an
Abonament digital cadou
150 lei / an
S-ar putea să-ți mai placă:
Un director de școală trebuie să înceapă schimbarea cu el însuși
Vasile Mih, directorul Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, a murit de COVID-19. În aprilie 2019 a vorbit pe scenă la „DoR Live: Școala9” despre cum își vedea rolul în educație. Publicăm o variantă a discursului lui.
[Monștri.] Mini-povești de iubire
Ediția a X-a vine cu mini-povești scrise de câțiva oameni din echipa filmului „Monștri.”.
Moștenitoarele
Lupta unei echipe de handbal feminin care joacă, de la primul meci, în locul unei campioane.