36 de ore în Târgu Mureș
Ce să faci un weekend în inima țării.
Târgumureșenilor le place să spună că trăiesc în centrul țării. Și geografic nu e departe de adevăr: e cu siguranță mai aproape de centru decât Brașovul. Poate că social și economic e mai departe – orașul nu e unul dintre cele mai dezvoltate. Dar nu-l ignorați. E plin de surprize culturale și culinare și e înconjurat de sate cu istorie bogată, așa că poate fi o destinație de weekend fermecătoare din care să porniți apoi într-un tur al Ținutului Secuiesc. Iată ce puteți face în câteva zile:
VINERI
16:00
Începeți descoperirea vechii cetăți Marosvásárhely cu un prânz târziu la Freshpoint. E un restaurant vegetarian aflat la baza scărilor Rákóczi. L-au deschis în urmă cu un an un grup de tineri care vor să promoveze un stil de viață sănătos printre târgumureşeni. Toate preparatele din meniu sunt vegane sau vegetariene, dar pot să îi împace deopotrivă şi pe cei care consumă carne. În meniu se găsesc burgeri din broccoli, sfeclă sau ciuperci la 17 lei, supe, salate, smoothie-uri de fructe şi dulciuri raw vegane pentru care se folosesc produse locale. Porțiile nu doar că sunt generoase, dar arată şi bine în farfurie, deci sunt numai bune de pozat pentru feedul de Instagram.
18:00
Deși orașul n-are prea multe spații verzi și zone pietonale în centru, o plimbare prin Piața Trandafirilor – care-i mai degrabă bulevard decât piață – compensează oarecum lipsa acestora. Aflată între Catedrala Înălțarea Domnului și Palatul Culturii, Piața Trandafirilor e miezul vieții orașului. De-a lungul câtorva sute de metri se îngrămădesc numeroase clădiri istorice, precum Palatul Apollo, ridicat între 1821 și 1822 și devenit loc de întâlnire pentru tineretul revoluționar de la 1848 și spațiu pentru baluri și reprezentații de teatru, sau Muzeul de Etnografie și Folclor. Tot aici se află Turnul fostei mănăstiri franciscane, în locul căreia e acum Piața Teatrului. Mai încolo, peste drum de Palatul Culturii, se află Palatul Administrativ, ridicat la început de secol XX, în stil Secession. Turnul clădirii, locul din care se aud bătăi de clopot la fiecare sfert de oră, e locul perfect pentru a admira orașul de sus, însă pentru acces e nevoie să luați un tur ghidat.
20:00
Dacă sunteți amatori de chilipiruri, știți că magazinele second hand sunt obligatorii. Magazinul Bufnița de pe strada Revoluției Nr. 3 e unul dintre numeroasele second handuri din Târgu Mureș. În vitrină găsiți o casă uriașă de păpuși, echipată cu dormitor cu ceas, baie cu chiuvetă și sufragerie cu bibliotecă, și un ora cu programul de vara dintre orele 8-10. (Dacă veniți în oraș în orice alt anotimp, puteți intra oricând între orele 8 și 18). Înăuntru e o selecție de haine colorate, cele mai multe de undeva din ‘90 și începutul anilor 2000, câteva genți și o vânzătoare amabilă care se mai încurcă la numărat. Punctele forte sunt însă accesoriile. Au o mulțime de perechi de ochelari, de la nebunii în neon din ani ‘80 la niște modele aviator „beton”. Merită să vă uitați și la bijuterii, unde cu puțină răbdare găsiți niște coliere frumoase. În plus, cine are opasiune pentru elasticele scrunchy va descoperi o întreagă colecție.
22:00
Dacă întreabați localnicii care sunt locurile cool unde trebuie să ieși în Târgu Mureș, o să primiți două răspunsuri: La GCafé se adună maghiarii, la J’ai Bistrot mai degrabă românii. Noi credem că ar trebui să le încercați pe amândouă, pentru ieșiri cu prietenii într-o atmosferă prietenoasă pe terasele răcoroase, la mese de lemn sub luminițe suspendate prin copaci. Neapărat de încercat: White Russian-ul la GCafé și Zmeurica la J’ai (sirop de fructe cu apă plată sau minerală).
SÂMBĂTĂ
9:00
Târgu Mureș e un oraș matinal, așa că și cafeaua bună se găsește de la prima oră, precum cea de la 112 Coffee & Co., prima cafenea de specialty coffee din oraș. Deschisă în 2018 de István Zsigmond și Dorin Ogleja, se află la câţiva metri distanţă de Biblioteca Judeţeană. Într-un spațiu mic, pe geamul căruia scrie Roasted in Transylvania, găsiți mereu pe cineva care să pregătească o cafea, un ceai sau să vă servească prăjituri artizanale. În interiorul cafenelei sunt măsuțe cu scaune și o mini-bibliotecă, iar la ieșire o băncuță pe care se poate sta oricând dacă aveți puțin timp. Pe István și Dorin îi găsiți în general la cafenea și sunt mereu bucuroși să povestească despre munca lor, de ce o fac sau despre oraș. O dată pe lună, organizează întâlniri cu iubitorii de animale cu care petrec timp împreună și strâng hrană pentru adăposturile de animale. Cafeneaua este pet friendly și primește animale de companie oricând.
11:00
Târgu Mureș are o istorie de aproape 1.000 de ani – este menționat prima dată în 1230 și este oraș, prin ordin al regelui Matei Corvin, din 1482 – dar există dovezi că zona a fost locuită neîntrerupt din preistorie. Așa că orașul este plin de dovezi ale acestei istorii bogate, fie sub formă de cetate medievală bine întreținută, fie ca artefacte bine organizate în muzee. O călătorie istorică trebuie să înceapă în Muzeul de Etnografie și Artă Populară, unde puteți vedea camere țărănești românești, săsești și secuiești, o colecție excepțională de ii din toată țara și, temporar, o expoziție multimedia despre tranșeele din Primul Război Mondial văzute din cer în diferite anotimpuri. Mergeți apoi către cetatea fortificată de pe deal, care și-a păstrat și bastioanele meșteșugarilor, și zidurile impresionante, și clădirile istorice. Tot aici este Muzeul de Arheologie și Istorie unde se poate vedea, până pe 5 august, o replică a tezaurului Aurul Pustei, descoperit în 1799 la Sânnicolau Mare și despre care se crede că a aparținut unui lider avar – adică parte din poporul migrator avar.
15:00
Când întrebi localnicii ce tipuri de street food recomandă, cu siguranță vor menționa langoș. Gogoașa pufoasă și plată se consumă în mod tradițional cu smântână, cașcaval și usturoi, însă la unii producători se găsește și cu șuncă și cașcaval, nutella sau chiar zacuscă. Langoșul este suficient de sățios încât să ia locul unei mese principale, astfel poate fi savurat în timpul unei plimbări de după-amiază. Printre locurile cu langoș memorabil se află Gogo Serif (într-un gang lângă Cinematograful Arta din centru), Cetatea Medievală (intrarea dinspre Bd. Cetății), Platoul Cornești pe aleea spre Zoo sau în Complexul Weekend. Dacă rămâne loc și pentru desert, kürtős kalács e un alt produs tipic în Târgu Mureș și se găsește tot pe Platoul Cornești. Variantele clasice sunt cu zahăr sau cu nucă, însă aromele variază de la producător la producător.
20:00
Luați cina la Privo. Sub umbrela Privo stă un hotel minimalist premiat pentru design și servicii hoteliere, Vila Csonka, o clădire Art Nouveau monument istoric, și un restaurant inclus în recomandările ghidului gastronomic Gault & Millau România la secțiunea „Destinații speciale”. Meniul e internațional, dar include și produse românești locale, cum ar fi brânza de capră de la ferma Timian din salata-aperitiv de verdețuri proaspete. Restaurantul are și o enotecă, peste 350 de etichete (peste 50% sunt românești), de neratat dacă vă pasionează vinul. Iar dacă mango și bezea sună dumnezeiește, rezervați-vă o masă lângă geam și comandați Pavlova la desert.
22:00
E sâmbătă și sâmbata e party la The Backstage, un pub în Piața Trandafirilor unde se țin petreceri cu DJ şi seri de karaoke. Intrarea se face printr-un gang întunecat, dar când ajungeți în capătul lui, descoperiți un local vesel cu umbrelele strânse şi mese de lemn colorate. Cei care vin aici stau cu berile în mână pe terasă şi se asortează cu decorul hipsteresc. În serile de vară, stați pe terasa acoperită cu luminițe, iar dacă e frig afară, interiorul cu lumină roşie poate vă invită la dans. În meniu găsiți bere, cocktail-uri cu alcool sau fără, shot-uri. Dacă ajungeți în oraş mai devreme, e bine de ştiut că joia se organizează seri de karaoke.
DUMINICĂ
10:00
Grădina Zoo din Târgu Mureș se află în Platoul Cornești, un parc situat în cel mai înalt punct din oraș și este cea mai mare grădină din țară. În ultimii ani, presa mureșeană a atribuit animalelor din zoo diferite personalități: elefănțica deprimată Tania care tânjea după companie, ursul care dacă se sperie de umbra sa când iese din bârlog după hibernare înseamnă că nu vine primăvara și, cel mai recent, bufnița agresivă adusă din Olanda anul acesta pentru că ataca oameni. Dincolo de antropomorfizarea animalelor, acestea par împăcate cu viața lor în captivitate și majoritatea coabitează în țarcuri și pavilioane largi în grădină. Merită vizitată de oricine își dorește să vadă girafe, canguri, zebre sau tigri în realitate.
12:00
Mergeți la un meci de fotbal feminin. Secția de fotbal a clubului CSM Târgu Mureș a apărut în 2018, după ce vechea echipă de fotbal, ASA Târgu Mureș, a intrat în faliment. După doar un sezon, echipa de fete a reușit să promoveze din Liga 3 în Liga 2. Și au fost premiate pentru promovare chiar pe Stadionul Trans-Sil din Târgu Mureș, înainte de meciul din finala Cupei României (jucat însă între alte două echipe). Pe același stadion, fetele de la CSM joacă duminica, în jurul orei prânzului, meciurile de pe teren propriu, de obicei la interval de două săptămâni. Sezonul competițional durează din septembrie până la finalul lunii mai, iar intrarea la meciuri este gratuită.
*Am preluat modelul „36 de ore în…” de la New York Times.
1 comentarii la 36 de ore în Târgu Mureș
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Un an de la Colectiv
La un an de la incendiul din Colectiv, ne amintim de cei care au murit acolo sau în spital, despre cei care luptă să se recupereze și familiile lor.
[24/7] MC CLEAN: O firmă de curățenie crește odată cu clienții ei
În pandemie, curățenia a fost singurul lucru de la care nu a făcut nimeni rabat.
Cosânzeana: Cum faci un business cu impact rural?
De la accesorii lucrate manual, la o comunitate și un loc de muncă pentru femei din medii defavorizate.
Buna ziua,
Apare articolul in nr. 36 varianta printata? Va multumesc!