Ești și tu la medicină?

Ce i-a adus în Târgu Mureș și ce-i ține împreună aici pe studenții de la medicină.

Miercuri dimineață la 9:00, bulevardul Gheorghe Marinescu din Târgu Mureș e flancat de două coloane de oameni care se întind peste 50 de metri. Două mașini de poliție opresc în fața Universității de Medicină și Farmacie (UMF) cu un sunet scurt de girofar. Patru polițiști coboară, iar unul cu vestă reflectorizantă începe să dirijeze circulația. La 9:10, trei bărbați cu legitimații de pază deschid porțile și strigă: „Candidații pot să meargă în față să intre!”.

Mulțimea se mișcă, fete și băieți cu dosare în mână se grăbesc, părinții merg după ei, dar bărbații de la pază îi opresc. Numai candidații au voie să intre, cu legitimație și buletin. 

Este al cincilea an în care programul de studii Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș înregistrează cea mai mare concurență din toate facultățile de profil din țară: 3,79 de participanți pe loc, în timp ce în Iași anul acesta sunt 3,71 pe loc, iar la București, 3,08 (raportul e calculat pentru toate locurile, atât cele la buget cât și cele cu taxă).

Într-un oraș considerat îmbătrânit de unii dintre tinerii lui, campusul universitar al medicinei este locul unde se întâmplă lucruri. Tinerii grupați în Liga Studenților din Târgu Mureș organizează festivaluri, congrese, simulări de admitere pentru liceenii care vor să devină medici și o universitate de vară pentru elevi, prin care încearcă să-i ajute pe cei din liceu să se convingă dacă într-adevăr vor să urmeze facultatea de medicină.

În același timp, universitatea oferă studenților oportunitatea de a testa și mediul universitar din alte țări prin programe Erasmus, le permite studenților de la farmacie să facă schimburi interuniversitare prin programul InterFarma sau schimburi de experiență prin TransMed. Anul trecut, UMF s-a unit cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș și a devenit Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), iar unul dintre lucrurile pe care studenții le așteaptă de la această fuziune este înființarea unui program de inginerie medicală. 

În fața porții UMF-ului fete se îmbrățișează, tați dau noroc cu fiii lor, părinți se despart de copii. Un jandarm intervine să fluidizeze mulțimea și roagă părinții să rămână pe trotuare. „De ce nu înțelegeți? Vă rugăm, sunteți părinți majoritatea. Eliberați căile de comunicații. Vă rugăm, urcați sus.” O mamă nu înțelege de ce nu poate intra măcar în curte. „Succes, mami”, îi spune băiatului, după care urcă pe trotuar. „Cine dracu’ a făcut nebunia asta, că nu poți susține copilul un pic mai îndeaproape.”

La ora 10, porțile se închid. În câteva zile, lista cu 1.300 de studenți noi ai facultății, cel mai important pol universitar al orașului, va fi anunțată. Ca să înțelegem mai bine viața de acolo și perspectivele viitorilor medici am stat de vorbă cu mai mulți studenți la medicină. 

1. Teona Ion, 22 de ani, trece în anul IV la Stomatologie  

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Teona este din Brașov, dar a venit în Târgu Mureș pentru că a putut da admiterea doar la o singură materie, chimie organică, față de Cluj sau București, unde admiterea se dă din două materii. Îi place că e aproape de casă, așa că ciorba mamei ajunge încă fierbinte de la Brașov. 

STUDENȚIA
Teonei îi place că profesorii de la catedra de stomatologie sunt majoritatea tineri și că leagă teoriile între ele, iar studenții au destul de multe scaune stomatologice pe care pot practica. Nu îi place să audă că stomatologii nu sunt doctori. Studenția aici e plină de distracție. Dacă vrei să te distrezi; ei nu îi place în mod special. Joia e mereu petrecere, chiar dacă vinerea uneori ai Lucrare Practică și trebuie să fii pregătit. Ea se duce la Diverta, citește, merge la teatru și e fascinată că într-un oraș mic poți întâlni vedetele mult mai ușor decât într-un oraș mare. Nu o deranjează muzica ascultată de ceilalți colegi în timpul festivalurilor pe care le organizează, dar preferă să nu o audă mai târziu de 11 noaptea.

VIITOR
I-ar plăcea să se întoarcă acasă și să profeseze ca medic stomatolog, însă e deschisă la orice oportunitate. Ar vrea să stea cel puțin un an în străinătate, ca să vadă dacă într-adevăr un alt stil de viață i s-ar potrivi. Crede, totuși, că oriunde o să fie bine, că doar „toată lumea are dinți”.

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Teona crede că rolul unui medic este acela de a avea grijă de sănătatea fizică și mentală a pacienților săi, indiferent de țara unde profesează. Crede că, din întreg sistemul, cei care lipsesc cu adevărat sunt pacienții, care deseori aleg să nu apeleze la medic din cauza prețurilor.

2. Dragoș Corău, 22 de ani, trece în anul IV la Medicină generală

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Dragoș locuiește în Târgu Mureș și s-a hotărât să meargă la medicină la începutul clasei a XII-a, când a făcut un tur prin facultate împreună cu ceilalți colegi de liceu.

STUDENȚIE
Încă din primul an s-a implicat în Liga Studenților din Târgu Mureș și a reușit să-și învingă teama de a vorbi în public. Crede că ăsta e cel mai de preț lucru pe care i l-a oferit facultatea. Simte că a crescut mai mult ca niciodată în cei patru ani de când învață medicină și de când lucrează pe diverse proiecte în cadrul ligii. Împreună cu colegii din ligă organizează Medifun, un festival în care studenți se adună apoi în grupuri și defilează prin oraș. Grupurile primesc în săptămâna de festival diverse provocări, dar și câte un caz social pentru care trebuie să strângă bani (anul trecut, au strâns bani și pentru un adăpost de câini). Pe lângă Medifun, liga organizează Halat Party, o petrecere care are loc în noiembrie într-un bar în care poți intra doar dacă ești student la medicină și porți halat.

VIITOR
Dragoș o să plece în luna august într-un program Erasmus în Padova, în nordul Italiei, pentru că vrea să-și dea seama dacă într-adevăr afară e mai bine. A tot auzit că e mai bine să mergi să profesezi ca medic în străinătate, pentru că echipamentele sunt mai bune și salariile sunt mai mari. Dragoș se gândește să devină chirurg, pentru că mereu i-a plăcut să aleagă lucruri mai grele. De asta a și ales să facă practică două luni în chirurgie toracică în Italia. 

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Dragoș crede că un viitor medic trebuie să fie conștient de alegerile pe care le face și să cântărească fiecare aspect. Cel mai mult simte că lipsesc resursele din sistemul de sănătate și știe că se poate mai bine. „Pacienții merită condiții mai bune în care să se vindece, dar și medicii condiții mai bune să se dezvolte.” Cel mai mult îi este teamă de timp. „Timpul îi îmbătrânește prematur pe medici. Mi-e teamă să nu fiu hipnotizat de stresul meseriei și să mă pierd pe parcurs, să uit să mai fiu și om.”

3. Sabina Boilă, 23 de ani, trece în anul V la Medicină generală 

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Sabina e din Târgu Mureș și a fost tot timpul apropiată de părinți și de familie. În clasa a XI-a mama, care e asistentă, i-a sugerat să dea la medicină, așa că s-a apucat de învățat. Voia inițial la Cluj, pentru că e la modă și pentru că majoritatea oamenilor din Mureș merg la Cluj la facultate, însă nu i-a plăcut chimia, așa că a ales să dea la Mureș din biologie. 

STUDENȚIE
Nu a fost niciodată genul de om care să iubească petrecerile. Studenția pentru Sabina înseamnă cursuri, ieșiri cu prietenii apropiați și casa. Crede că studenții de la medicină din Târgu Mureș sunt văzuți altfel, pentru că sunt vocali și fac lucruri pe care altcineva nu le face. 

VIITOR
I-ar plăcea să rămână în Târgu Mureș, dar depinde de cum reușește să prindă loc. Dacă ai fi întrebat-o în liceu dacă se gândește să plece în afară, Sabina recunoaște că ar fi zis că da, dar acum, după patru ani de medicină, ar vrea să rămână în țară, ca medic de familie.

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Sabinei îi e teamă ca în meseria pe care o va profesa să nu ajungă să facă mai mult rău decât bine. „Mi-e teamă să nu determin agravarea bolii pacientului.”

4. Andreea Milan, 23 de ani, trece în anul V la Farmacie 

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Andreea vine din Brașov și a ales facultatea de medicină din Târgu Mureș pentru că a auzit că e cea mai bună din țară. 

STUDENȚIA
Îi place să fie studentă aici pentru că facultatea e serioasă când vine vorba de cursuri și de examene, dar are timp și să iasă cu prietenii. 

VIITOR
Ar vrea să rămână să profeseze în Târgu Mureș, dacă găsește un loc după rezidențiat. Dacă nu reușește aici, vrea să meargă la Cluj. 

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Andreea crede că medicii ar trebui să aibă printre cele mai importante roluri într-o societate, că doar „trebuie să intervină în situații de urgență și să salveze oameni”. Mai crede că uneori pregătirea lor în România nu este făcută 100% cum trebuie, situație la care contribuie și lipsa aparaturii și a spitalelor. La asta se adaugă și lipsa de personal, de igienă și tratamentele învechite pe care sunt nevoiți medicii să le dea pacienților. Îi e teamă că într-un astfel de sistem nu o să poată să-i ajute cu adevărat pe oameni. „Din cauza lipsei de bani, ei nu-și vor putea permite tratamentul potrivit pentru afecțiunile lor și vor opta pentru variante mai ieftine sau pe tratamente luate de capul lor pe o perioadă mai scurtă decât cea necesară.”

5. Bianca Stătescu, 21 de ani, trece în anul IV la Stomatologie

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Bianca a spus de când a terminat clasa a VIII-a că-și dorește să dea la medicină, dar abia spre finalul clasei a X-a a început să se pregătească serios pentru asta. Și-a dat seama pe parcurs că i-ar plăcea să învețe stomatologie, și nu medicină generală, așa că a început să caute pe internet care era cea mai bună facultatea la care putea aplica. Așa a ajuns la Târgu Mureș, iar la finalul clasei a XI-a a aplicat pentru Universitatea de Vară pentru Elevi. Asta a convins-o că în Mureș îi era locul. 

STUDENȚIE
Încă din prima zi în care a ajuns s-a proptit în fața ușii Ligii Studenților, pentru că îi cunoștea aproape pe toți de vara trecută. u-și imagina studenția ca zile pe care avea să le petreacă învățând și dormind, așa că a integrat în viața ei proiectele Ligii Studenților și ieșitul la dans sau la o poveste în fața unui pahar de suc. Simte că fără petrecerile organizate de ligă, tinerii chiar nu ar avea ce să facă în oraș. La facultate, îi place că majoritatea profesorilor sunt tineri și creează un spațiu în care studenții sunt încurajați să pună întrebări fără frică.

VIITOR
I-ar plăcea să lucreze în Târgu Mureș, dar, dacă nu va reuși să prindă loc în oraș, ar vrea să meargă înapoi în Onești, unde știe că poate lucra la un cabinet la care a făcut practică de-a lungul anilor de studenție. Orașul în care i-ar plăcea, însă, să trăiască și să muncească pentru o perioadă lungă de timp e Brașov. 

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Bianca crede că în sistemul medical din România este o lipsă de informare a pacienților. „Oamenii se prezintă la medic, indiferent de domeniu, deja cu o afecțiune avansată. Cred că și țara noastră trebuie să înceapă să se axeze pe prevenția populației, nu pe menținerea sau tratarea afecțiunii.” Are o reținere când se gândește că poate într-o mică sau mare măsură schimba soarta unui pacient. „Trebuie să conștientizez responsabilitatea pe care o am față de acel om.”

6. Silvia Bleahu, 20 de ani, trece în anul II la Medicină generală 

DE CE TÂRGU MUREȘ?
Silvia s-a mutat anul acesta singură într-un apartament aproape de facultate, pentru că își dorea să înțeleagă cum se simte independența. S-a născut și a crescut în Târgu Mureș, iar pentru facultate se visa la Cluj. A rămas, însă, în oraș, pentru că a mers la finalul clasei a XI-a la Universitatea de Vară pentru Elevi, unde a cunoscut studenți și și-a dat seama că vrea să facă parte din Liga Studenților din Târgu Mureș. 

STUDENȚIE
Încă nu simte că s-a acomodat complet, dar încearcă să se implice în cât mai multe proiecte și să învețe. Pentru ea, studenția la medicină este o luptă de a-și găsi un echilibru între materia care trebuie învățată și viața personală care trebuie trăită.

VIITOR
Nu știe dacă vrea să rămână în țară. Deocamdată nu crede că medicilor li se oferă condiții optime pentru a-și face munca bine. Crede că ceilalți au cerințe de la fiecare medic pe care îl întâlnesc, dar nu se gândesc la mediul în care acesta este nevoit să muncească.

DESPRE A FI MEDIC ÎN ROMÂNIA
Silvia crede că lucrul care lipsește atât din sistemul de sănătate, cât și din societate e indignarea. „Indignarea care te face să nu mai accepți starea de fapt și să te lupți cu morile de vânt. Fiecare lucru săvârșit împotriva corupției face diferența.” Îi e teamă să nu ajungă un medic mediocru, care să nu aducă nicio contribuție în domeniu și care să nu fie în stare să-i ajute pe cei apropiați când vor avea probleme medicale.

Irina Tacu a contribuit cu documentare la acest articol.