Micul dejun, cea mai nehotărâtă masă a zilei

Am crescut cu ideea că trebuie să mâncăm dimineața dacă vrem să fim sănătoși. De câțiva ani, diferite studii spun…

Am crescut cu ideea că trebuie să mâncăm dimineața dacă vrem să fim sănătoși. De câțiva ani, diferite studii spun contrariul. Apoi contrariul contrariului. Pe cine să mai crezi?

(Mai multe imagini găsiți la finalul articolului)

Nu știu cum se face*, dar există câte un studiu care să confirme fiecare lucru pe care îmi place sau nu îmi place să-l fac. E un studiu care zice să mâncăm unt, că e sănătos, altul care zice că sportul nu slăbește, deci mai bine mergi mai mult pe jos, și altul care zice că dacă nu prepari termic legumele nu iei tot ce e bun în ele. V-ați prins, îmi place untul, nu-mi place să fac sport și, desigur, nici să mănânc legume crude.

Cu micul dejun am o relație nehotărâtă: am luni întregi în care mănânc ovăz sărat, ouă fierte sau iaurt, și am alte luni în care beau doar un latte, și pe acela la birou. Și în lunile acestea din urmă mă simt mereu vinovată: visez că fac ulcer, mi-e teamă că voi mânca prea mult la prânz sau, mai rău, că o să ajung pe la 11 să-mi iau ceva patiserie sărată (ceea ce și fac uneori). Pentru că toata viața am auzit: micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dacă nu-l mănânci ai ratat deja toată ziua. Așa că mare mi-a fost fericirea când am găsit acest articol în Washington Post care spunea că nu există nicio dovadă că săritul peste micul dejun îți afectează cumva sănătatea. Exact asta voiam să aud. Mai mult, articolul îi trăgea la socoteală pe experții de la Ministerul Sănătății american, care urma să facă publice (în 2015) recomandările nutriționale pentru popor, și care, spunea articolul, ar ignora studiile științifice care infirmă legătura dintre micul dejun și starea de sănătate. Experții erau tributari unui mit învechit, spunea WaPo, și nu aveau o abordare științifică a problemei. (Am căutat să văd cât de tributare miturilor învechite sunt autoritățile române și am descoperit că singurul ghid cu recomandări nutriționale de pe site-ul Ministerului Sănătății a fost făcut în 2006, este cea mai tehnică și mai plictisitoare chestie de pe lume și, în general, nu se înțelege nimic din ea. Dar vom reveni la asta în curând.)

Apoi am descoperit o constelație de articole în publicații serioase – The Atlantic, Science Alert, New York Times – care, pornind de la diferite studii, puneau la îndoială importanța micului dejun, dar toate o făceau cumva cu jumătate de gură. De ce? Diavolul e în detalii, cum se spune: studiile de la care pornesc articolele, dacă citești cu atenție, sunt făcute fie pe eșantioane impresionante de 33 de oameni, fie, cel mai important, vorbesc despre rolul micului dejun în slăbire sau păstrarea greutății. Studiile, semnificative sau nu, spuneau că nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, impactul asupra slăbirii/îngrășării este neglijabil.

Fotografie de Adelina Dabu (mai multe imagini la final)
Dar impactul micului dejun este mult mai mare de atât. Harvard School of Public Health vorbește în acest articol de studii mult mai serioase (aproape 27.000 de bărbați, în perioada 1992-2008) care arată că cei care sar peste micul dejun au un risc cu 27% mai mare de a avea boli coronariene. Studiul e mai complex de atât, spune și că cei care sar peste micul dejun regulat sunt în general bărbați tineri, fumători, consumatori de alcool, necăsătoriți și nu foarte activi, deci vorbim despre un cumul de factori de risc, dar în care cercetătorii au identificat special săritul peste micul dejun ca fiind important. (Cu ocazia asta am descoperit, în lista de linkuri din dreapta articolului, și cea mai proastă veste posibilă: Butter Is Not Back.)

Aici puteți asculta un podcast de 8 minute în care cercetătorii explică ce au descoperit și cât de importante sunt orele la care mănânci – căci nici mâncatul noaptea nu e bun, crește cu 55% riscul de boli de inimă. Pe scurt, spune profesorul Eric Rimm: dacă îți lași corpul fără combustibil 16 ore, crește nivelul trigliceridelor pentru a compensa lipsa de energie. Dacă o faci ocazional, nu e un capăt de țară. Dar dacă o faci zilnic, pe o perioadă îndelungată, îți crești colesterolul și tensiunea arterială și pregătești terenul pentru boli coronariene grave.

Așa că am ajuns de unde am plecat: micul dejunul este important. Poate n-o fi cea mai importantă masă a zilei, dar nici nu știu de ce ar trebui să le facem clasament. Explicația lui Rimm a dat în sfârșit sens unui postulat și îmi va fi mai ușor să mă țin de micul dejun. Și de acum încolo sigur îmi vor ieși în cale doar articole care spun cât de bună e masa de dimineață.

 

*Ba știu, se numește prejudecata cognitivă a confirmării, un mod al creierului de a observa și ține minte doar lucrurile care confirmă ceea ce crezi deja. Creierele noastre sunt înclinate să ne conserve energia.

I-am rugat pe cititorii DoR să ne trimită fotografii cu masa lor de dimineață. Am primit peste 70 de fotografii minunate, am ales 16 care să reprezinte diversitatea opțiunilor de mic-dejun.

6 comentarii la Micul dejun, cea mai nehotărâtă masă a zilei

  1. Si totusi, sunt studii pro intermitent fasting (nemancat 16 ore, adica fara mic dejun) e benefic pentru corp, si ca de fapt cresterea trigiceridelor si colesterolului se datoreaza numai ingredientelor din alimentatie (gatite, ulei, grasimi prelucrate termic) dar si prea putina miscare. Adica depinde de persoana!

    Necesitatea micului dejun e sustinuta artificial si de concernul Danone-nestle (adica mentine vanzarea de cereale, lapte).

    1. Bună! Mulțumim pentru comentariu. Poți să ne dai linkuri la studiile despre care vorbești?

      Ideea e că fiecare e liber să facă așa cum dorește și cum se simte mai bine. Nu strică însă să căutăm ce spun niște specialiști care studiază de zeci de ani, în condiții științifice, ca să vedem dacă facem bine ce facem.

  2. Danone-Nestle e un concern? Ah conspiratiile astea…

    Micul dejun depinde mai mult de tara in care traiesti si de obisnuinta, nu cred ca mai mult de 0.1% din oameni (un procent generos) citesc studii in domeniu inainte sa aleaga ce sa manance dimineata.

  3. O descriere a pozelor ar fi inspiratie pentru noi cei ce nu mai avem idei pentru micul dejun.

    1. Îți pot răspunde pentru ale mele: în imaginea care ilustrează articolul avem ouă poșate (ochiuri în apă), broccoli la aburi, prosciutto crudo. În prima imagine din galerie: spanac tras ușor la tigaie după ce a fost opărit în apă cu sare și răcit (ca să-și mențină culoarea verde), ou poșat, somon afumat, wasa (pâine plată). În a treia imagine: wasa și guacamole, roșii.

      Cătălina Zaharescu Tiensuu

  4. iepurasu!!!!!!

Comentariile sunt închise.