Reuniune de protest
La un an de la protestele din ianuarie 2012, MC-ul de la fântână se întoarce.
La un an de la protestele din ianuarie 2012, MC-ul de la fântână se întoarce*.
Claudiu Crăciun a apărut la fântâna de la Univeristate cu o pungă din care a scos o portavoce și un banner de trei metri pe care scria „DEMOCRATIE!!! P-TA UNIVERSITATII”. Bannerul, trecut prin protestele de la începutul anului trecut, l-a legat împreună cu un alt tip de stâlpul ceasului și al semnului stradal „Piața 21 Decembrie 1989”.
Cu un an în urmă, pe 13 ianuarie 2012, Crăciun striga în portavoce sloganuri precum „Înc-o revoluție pentru constituție!” până răgușea. Acum îi întreba zâmbind pe cei aproape 100 de oameni de ce s-au întors, într-o seară de duminică cu -4 grade Celsius. „Vă place la frig?”
2012 a început cu proteste în câteva orașe din țară, iscate ca solidarizare cu Raed Arafat, demis din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății. În București, protestatarii s-au grupat în fața Teatrului Național și vizavi, la fântână – primii, focalizați împotriva lui Băsescu, ceilalți, cu nemulțumiri ceva mai nuanțate. Dintre cei de la fântână s-a remarcat Claudiu Crăciun, 34 de ani, lector doctor la SNSPA, organizator și animator al protestatarilor – MC-ul de la fântână.
La început de 2013, apelul de pe Facebook la ieșirea în Piața Universității spunea că nimic nu s-a schimbat de atunci. „Nouă majoritate guvernamentală în care cei mai mulți dintre cetățeni și-au pus speranțele repetă greșelile regimului Băsescu. Greșeli care ne-au scos în stradă. Ieșim în stradă să protestăm pentru aceleași lucruri ca in ianuarie și februarie 2012.”
În Piață, mica adunare semăna cu o reuniune de familie. Crăciun s-a plimbat printre oameni și le-a urat „la mulți ani”. Mai țopăia din când în când ca să se încălzească și-și mai trăgea căciula gri pe urechi. Nu s-a mai urcat pe niciun ghiveci, ca anul trecut, și a folosit portavocea rar. Două-trei persoane aveau pancarte și steagul României.
„Societatea civilă (cea organizată) a obosit și nu mai avem energia de a ne pune cât de cât pe o cale de dezvoltare”, mi-a spus Crăciun înainte de protest. „Avem multe probleme, dar ne lipsește o capacitate de a le rezolva. De la probleme simple – absorbția fondurilor comunitare – până la problemele complicate, cum ar fi sărăcia sau analfabetismul. Cred că problema e că nu reușim să ne organizăm.”
Ca și anul trecut, au existat două proteste separate. Pe treptele de la TNB oamenii strigau „Jos Băsescu!” și „Nu suntem anarhiști!”. Fluturau două steaguri mari. La fântână s-a strigat „Libertate!” și „Demisia!” (ca de obicei, Crăciun n-a încurajat scandările cu înjurături). În spatele fântânii erau parcate două dube de jandarmi, care păreau a fi împrăștiați în grupuri de trei-patru pe la colțurile Universității, în pasaj și la TNB, îmbrăcați în treninguri și hanorace. La un moment dat, o doamnă pe la vreo 50 de ani cu lacrimi în ochi m-a întrebat dacă sunt ziaristă – voia să se plângă că soțul o dăduse afară din casă cu tot cu copii.
Oamenii au obosit și nu vor mai protesta zile în șir pentru că s-au săturat de tensiuni, crede Crăciun. „Prezența de anul trecut în Piața Universității a complicat foarte mult lucrurile și pentru unii, și pentru alții, pentru că și-au dat seama că niciunul dintre ei nu poate controla ce se întâmplă acolo. Dar nu cred că mai sunt tensiuni atât de mari la nivel social.” Totuși, e bine ca cei de la putere să știe că există cetățeni activi.
Acum un an, Crăciun plănuia în clubul Control (acum Panic!) împreună cu alți vreo 10 oameni cum să blocheze intersecția de lângă Hotel Intercontinental și să dea flori jandarmilor. Când a vorbit despre proteste într-un discurs ad-hoc în Parlamentul European, tot la cei care încă protestau la fântână se gândea.
„Societatea românească se transformă, chiar dacă nu vedem, devine din ce în ce mai inegală, mai tensionată, separată de deciziile politice și de oameni”, spune Crăciun. „Oricând ai ieși – și azi, și mâine și peste cinci ani – vor exista niște politicieni la fel de corupți care vor profita”.
După ce protestele din Piață s-au stins, și-a continuat activitățile civice participând la acțiuni pentru democrație, împotriva modificării sistemului electoral, împotriva exploatării gazelor de șist și a celei de la Roșia Montană. Aceste două cauze din urmă i se par cele care ar trebui să declanșeze noi proteste în stradă, cum a fost salvarea sistemului public de medicină de urgență în 2012. Apoi, în București crede că trebuie stopate proiectele megalomanice, inutile și costisitoare ale lui Sorin Oprescu. „Bucureștiul e un oraș care nu te lasă în pace.”
În duminica de 13 ianuarie 2013, în Piață au fost mai puțini oameni decât anul trecut și s-au împrăștiat pe la nouă seara. Dar pentru Crăciun reuniunea asta a fost o continuare necesară. „După două strigăte, mă durea gâtul”, mi-a spus a doua zi. „Ne-am pierdut antrenamentul.”
* Citește un mic portret al MC-ului de la fântână scris anul trecut în toiul protestelor din Piața Universității, aici.
1 comentarii la Reuniune de protest
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Vis împlinit jucând un vis împlinit
Renate Dinu plănuiește să își miște corpul mai mult decât până acum: cursuri, workshopuri și, bineînțeles, Institutul.
Bucureșteanul: Domnul administrator
10 martie a fost o zi importantă pentru Nicu Ioniță și asociația de proprietari unde e administrator. Ziua pe…
ColaboraDoR: Claudiu Popescu, fotograf
Claudiu Popescu are 24 de ani și este născut în Capitala…
Din pacate suntem din ce in ce mai putini cei care au curajul sa faca asemenea gesturi, suntem atat de sictiriti de politic incat parca ne-am anchilozat, ar trebui sa luam mai multa atitudine, vaicareala este inutila.