Însemnările unui turist străin în București

Te‐ai întrebat vreodată ce le spune un turist prietenilor despre București? Iată răspunsul.

1. Un monument ciudat se ridică în mijlocul Pieţei Revoluţiei, unde oamenii s‐au scuturat de ani întregi de resemnare ca să‐l dea jos pe Ceauşescu. E un obelisc alb care trece printr‐o masă ovală din fontă. Mulţi dintre locuitori îl numesc „cartoful”. dar un ghid mi‐a spus că avea nevoie de mai multă substanţă pentru vizitatori. Invenţia ei: „Spada democraţiei care pătrunde prin pânza deasă a comunismului”.

2. Câini maidanezi umblă‐n voie în mare parte a Bucureştiului. opinia publică (incluzând‐o pe Brigitte Bardot) nu acceptă eutanasia, deci câinii sunt prinşi, sterilizaţi, marcaţi şi trimişi înapoi în stradă. recent, unul a fost judecat pentru crimă, acuzat că a atacat un bărbat care a sângerat până la moarte. Câinele a fost achitat, pentru că mulţimea de maidanezi a făcut identificarea problematică. acuzatul a primit ulterior azil în Germania.

3. Românii sunt un popor autopersiflant care‐şi iubeşte ţara, chiar dacă o mustră cu un umor caustic şi creativ. anul trecut, Guvernul a lansat o campanie turistică cu sloganul „romania: Land of Choice”. oamenii l‐au reformulat: „romania: End of choice”.

4. Bucureştiul e o capsulă a timpului. Clădiri elegante în stil baroc rămase de pe vremea „Micului Paris”. Şiruri de măgăoaie reci, în stil sovietic. Clădiri de locuinţe din oraşul vechi, adorabil restaurate în anii de boom postcomunist, alături de altele abandonate în criza economică. Totuşi centrul oraşului te farmecă cu restaurante cu curte, unde tineri întreprinzători te servesc cu mâncare tradiţională şi optimism.

5. Despre clădirea Parlamentului, cunoscută drept „Casa Poporului”, se spune că e a doua cea mai mare clădire din lume. Gluma cetăţenilor care nu împărtăşesc bunăstarea Statului: „am putea locui cu toţii acolo”. Perimetrul ei e de trei kilometri; am străbătut mai mult de jumătate ca să ajungem la intrare. adăposteşte un muzeu de artă contemporană cu cu fotografii postate pe pereţii albi, cavernoşi, dar fără oameni. 6. În timp ce vara perpeleşte SUA, iată o amintire plăcută din Bucureşti: mici porţiuni acoperite, asemănătoare cu staţiile de autobuz, sunt presărate pe trotuare şi te stropesc cu fâsuri de apă. Nu suficient cât să te ude, dar de ajuns cât să te răcorească. Sunt branduite cu Lipton Ice Tea, deci nu sunt mare cheltuială pentru Guvern. Mai inteligent decât să porneşti un hidrant.

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.


Acest articol apare și în:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *