Unde se mănâncă bine în Târgu Mureș?
Șapte restaurante recomandate de localnici.
Sándor Bereczky face fotografie de zece ani și e specializat pe evenimente (dar fotografiază și festivaluri, sporturi sau teatru), iar în ultimii ani s-a aventurat și în fotografia de produs și mâncare, la localuri din Târgu Mureș. Săptămâna trecută, a întrebat pe Facebook care sunt cele mai bune restaurante tradiționale, cele mai bune pizzerii și shaormerii, cele mai bune localuri de fine dining, unde se mănâncă cele mai bune fructe de mare și unde e cel mai bun raport preț/calitate din oraș și a făcut o listă cu numele primite. „Când am văzut ce comentează lumea, mi-am dat seama că sunt multe restaurante în Târgu Mureș”, spune Bereczky. „E o piață competitivă. Raportând la mărimea orașului, sunt destul de multe, unele chiar bune.”
În zilele care au urmat, a luat legătura cu mai multe și a fotografiat câte unul sau două preparate la șapte dintre ele.
Meniu de la Privo, creat de Certified Master Chef Henrik Sebok în colaborare cu echipa restaurantului, propune interpretări ale ingredientele regionale într-o manieră contemporană. Mare parte din produsele de sezon vin din regiune: roșiile și castraveții de la 12 km, brânzeturile, de la 100 km, carnea de miel, de la 50 km.
O altă perspectivă asupra restaurantului.
Restaurantul La Teo a fost inaugurat în 2003 și, de atunci, Adrian Teodorescu – Teo – se ocupă atât de mâncare cât și de partea logistică a restaurantului. Dacă nu te așteaptă la intrare și nu te întreabă dacă totul a fost în regulă înainte să pleci înseamnă că e plecat după ingrediente. Restaurantul este specializat pe mâncare italiană și e singurul din Târgu Mureș unde găsești la draft berea artizanală Noah, produsă în oraș.
Primul restaurant Pofte s-a deschis în cartierul Tudor în august 2018, iar de atunci a fost deja inaugurat încă unul, în capătul opus al orașului, în cartierul 7 Noiembrie. Ambițiile patronilor nu se opresc însă aici și includ și alte orașe din țara. Pe lângă cele 10 feluri de shaorma, aici găsești pizza, burger (făcut din carne tocată preparată la fața locului, lucru rar pentru un fast food), salate, gril și deserturi. Și să nu uităm nici de sosuri, care sunt atât de bune că ar merita un meniu separat.
Deschisă acum 6 ani, Casa Berii oferă în prezent 25-30 de sortimente de bere de calitate la sticlă și la draft, printre care și câteva beri artizanale. Pe lângă bere, poți alege dintr-o gamă variată de burgeri, cartofi pai, platouri cu specialitatea casei și altele. Dar dacă ții la siluetă, o să fie greu să reziști tentației.
Localul a pornit de la o pistă de karting și un chioșc, dar a reușit în mai puțin de 10 ani să se extindă până la un restaurant de tip gourmet și nu numai. Când vine vorba de raportul preț-calitate, Gokart are 10 puncte din partea mea. Pe malul Mureșului, într-o zonă liniștită, ai șansa să mănânci paste, pizza și multe altele. Să nu uităm nici de karting: dacă pe o parte poți veni cu familia, pe partea cealaltă poți să te distrezi cu prietenii… contra cronometru, evident.
La Târgu Mureș, numele Petry, cunoscut de mai bine de un secol, este asociat cu carnea și mezelurile. Dar hai să uităm un pic de acel steak savuros, deoarece sunt mult alte chestii gustoase aici. Una dintre cele mai interesante mi se pare meniul Share Your Meal, adică „împarte mâncarea cu prietenii”. Acesta conține o serie de preparate servite în porții mai mici, ceea ce dă șansa fiecăruia dintr-un grup să încerce mai multe feluri de mâncare.
Prima tavernă adevărată din Târgu Mureș s-a deschis în 2015 și e situată chiar în centrul istoric al orașului. Aici, bucătăria mediteraneană este completată cu specificul de tavernă, adică de un meniu ce cuprinde multe platouri pentru gurmanzi. Terasa din curtea interioară are o capacitate de 120 de locuri și dispune inclusiv de un loc special amenajat pentru copii.
1 comentarii la Unde se mănâncă bine în Târgu Mureș?
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Ce ne-a plăcut din DoR și Școala9 în 2019
Iată poveștile noastre preferate dintre cele pe care le-am publicat în 2019.
[#dordealba] Școala de teren
Tot ce-am documentat în Alba Iulia n-ar fi fost posibil fără această trupă de liceeni care ne-a dublat pe teren.
Editorial DoR #25: Tu de ce muncești?
Relația noastră cu munca e definită de relația noastră cu ideea de investiție de timp, de efort.
Excellent