[24/7] I’m Fine

Cum poți deveni antreprenor într-un domeniu marcat de stigmat?

La sfârșitul anului 2016, Daniel Barbu avea 23 ani și se simțea nemulțumit. Absolvise Universitatea Politehnică București cu un an în urmă, iar primul său job, în consultanță IT, nu-i stârnea interesul. Se uita în jur și își pierdea speranța că viața lui se va îmbunătăți. Situația politică din România lăsa de dorit – prezența la vot pentru alegerile parlamentare fusese scăzută, iar tot efortul pe care îl depusese ca membru USR părea lipsit de însemnătate. Asta, la pachet cu burnoutul, îl făcea pe Daniel să se simtă neputincios.

Întors din Călărașiul natal, mergea pe străzile Bucureștiului simțindu-se încurcat. Acasă, credea că o să-și reîncarce bateriile, însă nici părinții nu reușiseră să-i ridice moralul. Trebuia să ia atitudine. S-a gândit să caute o aplicație mobilă care să-i ofere soluții pentru anxietățile sale. Nu a găsit ceva pe placul său. Așa că a văzut oportunitatea de a crea o aplicație menită să ajute persoanele care prezintă simptome ale anxietății și depresiei.

Și-a imaginat o aplicație ușor de folosit care să-ți ofere moduri prin care să înlături gândurile negative; o aplicație care să identifice gravitatea problemei și să-ți recomande un terapeut potrivit. Daniel nu a apelat la un psiholog, pentru că nu știa de unde să înceapă căutarea, și nici nu a cerut ajutorul prietenilor săi. Însă, spune el, nu a mai fost nevoie pentru că-și găsise un nou scop: să creeze aplicația I’m Fine și să reducă astfel teama oamenilor de stigmatul asociat cu tulburările psihice.

Drumul antreprenorial nu l-a început de unul singur, ci alături de cei mai buni prieteni ai săi, Cristian Cocioabă-Cîrstea și Marian Vasilca. Încă de pe băncile facultății se gândeau ce afaceri să demareze împreună și făceau brainstorming în camera de cămin pe care o împărțeau sau prin cafenelele din Regie. Când Daniel le-a spus că vrea să facă aplicația, Cristi și Marian nu au stat pe gânduri. Asta căutau: soluții pentru români, prin inovație tehnologică. Au pus cap la cap cunoștințele din facultate și au creat un model de business pentru aplicația lor. Au urmat participări la incubatoare și competiții precum Social Impact Award, Future Makers și Changeneers, prin care au reușit să-și acopere o parte din cheltuieli. Cu o investiție de 34.000 de euro strânsă din premii și economii, în septembrie 2019 se pregăteau pentru lansarea aplicației.

Trei bărbați trec pe trecerea de pietoni.

Între timp, cei trei fondatori au renunțat la joburile lor și se dedică exclusiv aplicației. Inițial, ideea era să construiască un chatbot care să-l ghideze pe utilizator spre anumite activități menite să-i îmbunătățească starea de spirit, cum ar fi „Avocatul apărării”. „E o tehnică bună de schimbare a perspectivei”, spune Daniel. „Tehnica presupune să analizezi situațiile dificile din perspectiva unui prieten care te-ar sfătui, a unei persoane care poate privi lucrurile în mod obiectiv.”

Conceptul aplicației a fost extins către construirea unei comunități de psihoterapeuți din România care pot fi contactați pentru ajutor. „Nu a fost tocmai ușor să-i găsim. Am petrecut câteva zile căutând pe Google detalii de contact, iar apoi am început să trimit e-mailuri. Ne-au răspuns 260 de terapeuți.” Odată ce aplicația va fi lansată, terapeuții vor dispune de o perioadă de test de două luni, urmând ca apoi să plătească un abonament lunar, echivalentul unei ședințe la cabinetele lor. Abonamentul le va permite să-și centralizeze datele în interiorul aplicației și să atragă pacienți. Astfel, I’m Fine va rămâne gratuită pentru utilizatori, însă aceștia vor plăti ședințele de terapie dacă aleg și această variantă.

Daniel și-a propus ca interfața aplicației să rămână cât mai simplă și ușor de folosit. Utilizatorii vor fi supuși unor teste psihologice scurte, menite să le evalueze starea de spirit și posibilele diagnostice. Apoi, aceștia vor primi recomandări de la specialiști sau vor fi redirecționați imediat către un terapeut ales de sistemul de inteligență artificială în funcție de răspunsurile introduse în aplicație. Pe scurt, aplicația va avea un rol de intermediar între pacienți și specialiști, în speranța că utilizatorilor le va fi mai ușor să ceară ajutorul în momente de cumpănă.

Deși nu a avut înclinații evidente spre antreprenoriat, Daniel a realizat cât de mult spațiu pentru inovație există în România și cât de valoroasă poate fi contribuția sa în locul căruia îi spune acasă. „Au trecut 30 de ani de când am ieșit din comunism. Mai avem mult de recuperat.”


Povestea face parte din „24/7: Un ghid de viață și muncă pentru antreprenorul creativ”, volumul V, un proiect editorial realizat de echipa DoR la inițiativa UniCredit Bank. Dacă vrei să citești cele 20 de povești din ediția 2019, îl poți cumpăra aici.