Ce ne-a plăcut din DoR în 2021

Un top al poveștilor noastre preferate, de citit și de ascultat, din ce am documentat anul acesta.

La final de an, revenim cu lista celor mai bune materiale DoR publicate anul ăsta. Am votat poveștile democratic, în redacție, iar această listă e menită să ne amintească perioada de incertitudine și zonele gri navigate în 2021, dar devine și sursă de inspirație pentru 2022.

 

Înapoi în Codlea, unde am cunoscut frica
Text de Bogdan Coșa/Fotografii de Vlad Drăgoi
Când Bogdan și soția lui au găsit casa perfectă, singura problemă a fost adresa: era în Codlea, orașul natal al lui Bogdan, în care spunea că nu se mai întoarce nici mort. Cum redescoperi un oraș care a devenit sinonim cu frica?


„Eu sunt o luptătoare. Mă zbat pentru fiecare în parte, așa mi-e felul. De-aia sunt în burnout.”
Text de Sorana Stănescu/Ilustrații de Mircea Drăgoi
Medicamente lipsă și prea mulți morți. Un medic vorbește despre costurile personale ale pandemiei.


Lica, Zamfirica și Silvia mica

Nu ne-am făcut plan să murim anul ăsta
Text de Georgiana Ilie/Fotografii de Cătălin Georgescu
Lica și Zamfirică au fost căsătoriți peste 50 de ani. Au crescut o familie, au construit o casă și au avut o viață bună. În aprilie, pe el l-a luat pandemia, iar de atunci Lica se obișnuiește cu viața fără el.


Via Transilvanica: Nu mă întorc, doar ajung
Text de Anca Iosif/Ilustrații de Ana Letzner
Anca Iosif a petrecut 35 de zile vara asta pe Via Transilvanica. A parcurs 700 de kilometri prin România rurală, prin căldura toropitoare și prin păduri ploioase. La sfârșit, ne-a lăsat cu poveștile de pe drum și lecțiile învățate din această călătorie.


Totul se așază, baby
Text de Ioana Burtea/Ilustrații de Anna Grozavu
Doi oameni rămân într-o relație, despre care cred că e the one, timp de nouă ani, însă nu funcționează. O poveste despre ce se întâmplă când tu și cel de lângă tine scoateți ce e mai rău din fiecare la suprafață și un du-te-vino care te lasă fără vlagă.


Eu sunt Caliu
Text de Ana Maria Ciobanu/Fotografii de Andrei Pungovschi
Portretul unuia dintre cei mai importanți vioriști din țară, liderul tarafului care îi poartă numele și care duce în spate istoria Clejanilor. Știe cum e să fie „șeful lumii”, dar și cum s-o ia de la zero, cu încrederea că prin sunetele viorii își va câștiga mereu respectul și-și va hrăni familia.


Text alb pe fundal negru: Medicii sunt în burnout.

Medicii sunt în burnout
Text de Sorana Stănescu/Ilustrații de Mircea Drăgoi
Burnoutul poate conduce la depresie, anxietate majoră și chiar la gânduri suicidare. Nu e o boală mintală, ci o situație profesională care îți poate ruina sănătatea psihică și fizică. Lucrătorii sanitari erau și înainte de pandemie predispuși la burnout, dar acum sunt cu atât mai mult, după un an care s-a simțit ca o luptă continuă: cu necunoscutul bolii și frica de îmbolnăvire, cu negaționiștii, cu noile tulpini.


Lavinia Braniște: „Să te ferească Sfântul să fii timidă, singură și să ai de renovat o baie”
Text de Bogdan Coșa/Fotografii de Adelina Miron
Un interviu cu Lavinia Braniște despre cum e să fii femeie în România contemporană, ce slujbe și-ar dori să facă, păcatele tinereții și relația ei cu biserica ortodoxă.


Cine în lume sunt eu
Text de Rowena Marin/Fotografii de Sara Carabantes
Până la 25 de ani, Rowena era convinsă că este eticheta etniei ei. Apoi a plecat din comunitate. Un eseu personal despre căutarea Rowenei de a înțelege mai multe despre ea, despre cei din jur, și moștenirea culturală.


Anii în care am început să mă pierd pe mine
Text de Mădălina Dimitriu/Ilustrații de Amalia Dulhan
Mădălina are 28 de ani și ultimii 4 i-a petrecut în ceea ce numește un coșmar. A început cu o depresie care a îndepărtat-o de sine. A oscilat între stări și tratamente și dorința de-a încheia cu totul. O poveste personală, intimă și explicită a patru ani de diagnostice tot mai dificile.


Unii medici de familie fac tot ce așteptăm de la ei, și mai mult. Alții nu. De ce?
Text de Sorana Stănescu/Fotografii de Ioana Moldovan
Medicii de familie ar trebui să fie baza sistemului sanitar, dar niște dinamici defectuoase cu colegii specialiști, cu autoritățile și chiar cu pacienții le sabotează potențialul. Citește materialul ca să înțelegi mai bine cum funcționează un cabinet de medicină de familie și cum ar arăta un sistem cu mai multă încredere și mai puțină birocrație.