Cum încearcă un psihiatru să vindece orașele bolnave

Mindy Fullilove e cercetător în psihiatrie la Institutul Psihiatric New York și profesor de psihiatrie clinică…

Mindy Fullilove este cercetător în psihiatrie la Institutul Psihiatric New York și profesor de psihiatrie clinică și sănătate publică la Universitatea Columbia. Atunci când e întrebată cu ce se ocupă, răspunde că e psihiatru și studiază orașe.

De obicei, Mindy primește priviri nedumerite, pentru că psihiatria și orașele nu par să meargă împreună. Medicii tratează oameni, dar Mindy a înțeles că așa cum un dermatolog trebuie să trateze întreg organismul pentru a vindeca o erupție cutanată, și ea trebuie să vindece orașele segregate pe criterii etnice, religioase sau economice, pentru a-i putea vindeca pe locuitori.

Tot ce își dorea la începutul carierei era să se integreze în comunitatea medicală și credea că va reuși să facă asta prin cercetarea despre SIDA. Însă un ecologist, Rodrick Wallace, i-a arătat că epidemia de SIDA e legată de cartiere, iar apoi urbanistul francez Michel Cantal-Depart i-a explicat că, pentru a ajuta un cartier, trebuie să trateze întregul oraș. Cu ajutorul lui a reușit să facă analogii între anatomia umană și cea urbană: absența unui centru într-un oraș duce la blocarea arterelor sale, la fel cum atunci când e afectată inima, inevitabil e afectat și transportul sângelui în organism. 

Mindy mărturisește că pe când creștea în Orange, NJ, pe care tatăl ei îl numea „un orășel murdar și segregat fără vreun viitor”, era mai interesată de cărți decât de clădiri. A plecat din oraș când avea 16 ani, continuând tradiția începută de tatăl ei, care părăsise orașul natal când avea doar 13 ani. Dar amintirea bulevardului principal plin de viață și după-amiezile plăcute petrecute în biblioteca preferată i-au rămas vii în memorie. De aceea, în timpul crizei economice din 2008-2009, când nucleul orașelor americane – bulevardul principal -, a fost declarat mort, Fullilove s-a hotărât să înceapă un proiect despre aceste locuri. Coincidența neplăcută a făcut ca în același timp să sufere de hiperparatiroidism, o boală care o făcea să aibă senzația permanentă că e moartă, așa că s-a gândit că, din moment ce era moartă, putea să meargă să viziteze mai multe bulevarde principale și să fie moarte împreună.

Planul ei inițial era să vadă 100 de bulevarde principale în SUA și în restul lumii pentru a explora modul în care aceste puncte centrale ale orașului se corelează cu sănătatea publică și să le demonstreze pesimiștilor că aceste bulevarde supraviețuiesc în ciuda prognosticului sumbru. Și-a depășit ținta inițială, ajungând în 129 de orașe din SUA, Canada, Africa de Sud și Europa, documentând totul pe blogul ei.

Când s-a întors în Orange, orașul natal, a descoperit o autostradă proaspăt construită la doar două străzi de ceea ce obișnuia să fie un centru prosper, care lăsa o amprentă dramatică asupra orașului. „De o parte și de alta a ei, clădirile erau dărăpănate, unele pe punctul de a se prăbuși. Ca o inimă slăbită, golul acesta central nu poate susține vitalitatea de care Orange are nevoie pentru a fi orașul plan de viață de mâine”, povestește Mindy.

Inegalitatea a jucat și ea un rol important în cercetarea ei, Mindy venind dintr-o familie care punea preț pe dreptatea morală și socială. Părinții ei au reușit să o transfere, împotriva voinței ei și a segregării școlare din Orange, la o școală publică unde a fost „marginalizată și tachinată pentru că era o tocilară care provenea dintr-o familie mixtă rasial, într-un oraș de clasă muncitoare, împărțit pe considerente rasiale”. Ca urmare, în ultimii ani a studiat impactul pe termen lung al programelor de revitalizare urbană asupra sănătății și bunăstării populației, descoperind că multe au șters de pe fața pământului comunități întregi afro-americane. Diagnosticul pus de Fullilove acestor comunități a fost „șocul dezrădăcinării”, o reacție traumatică la stres legată de distrugerea ecosistemului emoțional.

Termenul inventat de ea a fost adoptat și de urbaniști sau psihologi comunitari. Nu e de mirare pentru un alchimist urban ca Mindy, care are o abordare multidsciplinară în cercetarea ei și face conexiuni între domenii care aparent nu au nimic în comun: medicină, arhitectură, antropologie, psihologie socială și storytelling. Ea încurajează profesioniști din diverse domenii să colaboreze pentru a descoperi leacul pentru orașele noastre, despre care spune că sunt mai bolnave ca niciodată.

Ca să-i vezi pe Mindy și pe ceilalți 10 speakeri internaționali de la The Power of Storytelling 2017, rezervă-ți loc cât mai curând.

1 comentarii la Cum încearcă un psihiatru să vindece orașele bolnave

  1. Un tip care-si dedica timpul practicand meseria pe care si-a ales-o cu mare drag . Toate respectele. Jos palaria!

Comentariile sunt închise.