Ce vei găsi în DoR #15
Startul, acel prim punct în care toată experiența pe care o ai, toate pregătirile pe care le-ai făcut se ciocnesc de incertitudine, imprevizibil și restul forțelor care fac ca lucrurile să nu iasă exact așa cum ai plănuit, este tema pe care am explorat-o în DoR #15.
În jurul acestei teme am construit Actualizatorul, secțiunea de la începutul revistei dedicată actualizării culturale, dar am încercat să o surprindem în cât mai multe dintre poveștile mari din acest număr.
Materialul de copertă al DoR #15 este povestea Simonei Halep, tânăra de 22 de ani care a intrat în Top 10 WTA după un 2013 exploziv, în care a câștigat șase turnee. Nu de puține ori a revenit după ce totul părea pierdut, luptând pentru fiecare punct. Simona a avut un început de sezon 2014 cel puțin la fel de promițător, iar în materialul (ilustrat de Mircea Drăgoi) pentru care Andreea Giuclea a urmărit-o inclusiv la Paris spunem povestea formării și transformării sale.
Iulian Enache, un pasionat de arheologie, a descoperit cu ajutorul unui detector de metale cel mai mare tezaur monetar găsit în România (47.296 de monede). Scânteia hobbyului, scrie Oana Sandu, este sunetul detectorului: „Aparatul te anunță că ai găsit ceva, dar nu știi ce, iar în timp ce sapi, mai ai câteva secunde sau minute în care poți visa la ce ai putea descoperi sub pământ”. Ce s-a întâmplat cu Iulian și cu comunitatea din care face parte după această descoperire, am scris în Comoara lui Julian, o poveste despre noroc, întâmplare și istorie.
Tot despre noroc, dar de data asta în intersecție cu economia este și articolul despre Dacia, uzina responsabilă pentru 3% din PIB-ul României și brandul auto cu cea mai mare creștere de vânzări din Europa în 2013. Ne-am dus până la Mioveni pentru a înțelege mai bine locul producătorului de automobile ieftine în economia românească și-am descoperit un drum cu dus-întors pe marginea căruia stau și discută politicienii.
Marius Manole este unul dintre cei mai talentați și cu siguranță cel mai alergat actor de teatru al momentului (pe 8 martie a jucat în cinci spectacole). Ca și Halep, face ce îi place de mic. Își consumă pasiunea cu aceeași poftă cu care se lasă consumat de ea. Am încercat să ținem pasul cu el, urmărindu-l piesă după piesă, zi după zi, pentru a afla de ce trage atât de tare de el.
Nu în ultimul rând, pentru că am vrut să vedem cum mai arată azi adolescența, alt moment de care atârnă greutatea atâtor posibile începuturi, Ana Maria Ciobanu a intrat pentru o vreme în viața unui adolescent incredibil de popular on și off line. Ce a descoperit e că totul s-a schimbat și totuși a rămas la fel.
Acestea și multe altele, mai mici sau mai mari, sunt poveștile prin care ne-am construit drumul prin ideea de Start, de la o schiță pe o tablă, la obiectul pe care-l ții în mâini. Sperăm să-ți placă.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Portrete de familie
30 de fotografi au acceptat provocarea DoR de a fotografia o familie – fie a lor, fie prieteni sau oameni cunoscuţi pe teren, oameni înrudiţi, îndrăgostiţi sau prieteni, fotografiaţi documentar sau artistic, la ei acasă, în studio sau oriunde.
Ce răspunzi?
Dacă oamenii din jur nu înțeleg de ce protestezi și spun că ești manipulat, iată ce le poți răspunde.
Șase lucruri despre steagul de pe Casa Poporului
Cât costă, cum se montează și de câte ori de schimbă drapelul de pe Palatul Parlamentului.