#dorlamures, inițiativă premiată pentru inovație la European Press Prize

Ce am făcut și ce am învățat când ne-am mutat redacția la Târgu Mureș.

Proiectul DoR Pop-Up la Târgu Mureș a câștigat premiul pentru Inovație la European Press Prize, care promovează jurnalismul de calitate din Europa. Juriul, format din editori de la publicații europene ca Le Monde și The Guardian, a premiat inițiativa noastră pentru că a depășit limitele tradiționale ale jurnalismului și a explorat o comunitate locală alături de cititori.

Între 22 și 26 iulie 2019 ne-am mutat cu toată redacția la Târgu Mureș și am căutat să spunem cele mai importante povești pentru târgumureșeni. Pe lângă munca obișnuită de teren, ne-am întâlnit cu comunitatea noastră de aici, dar și cu prieteni noi; l-am invitat pe Alex Gâlmeanu să vorbească despre fotografie; am făcut o hartă afectivă a orașului cu 16 liceeni; și multe altele.

Când tragem linie, vedem că am scris 26 de articole (plus patru traduceri în limba maghiară), am făcut portretele a 29 de oameni și 5 câini, am publicat o revistă dedicată satului Saschiz și am organizat 6 evenimente, totul în 4 zile propriu-zise de teren. Ne-am dus cu o listă de subiecte posibile, apoi am renunțat la jumătate dintre ele pentru că am descoperit, prin oamenii care ne-au primit în viețile lor, o mulțime de alte povești relevante despre viața orașului pe care nu le-am găsit reflectate nicăieri în presa locală sau națională.

O redacție pop-up, cum se numește ce am făcut noi la Mureș, vine cu incertitudini – dacă nu va fi timp să găsim poveștile relevante? dacă le vom imprima cu prejudecățile noastre de străini? dacă vom înțelege ceva greșit? – dar are avantajul că produce un spațiu temporar în care toată lumea are ocazia să se uite la același lucru nou și să vină cu perspective complementare despre ce îl definește. Iar un astfel de proces, realizat cu intenția de a produce materiale de profunzime despre statu-quo-ul unui loc, nu poate să se întâmple fără un dialog constant cu oamenii din acest loc, pentru a calibra și valida ce a descoperit echipa pe teren. Pe aceste valori am construit experiența de la Târgu Mureș și așa am abordat toate poveștile pe care le-am documentat acolo, pentru a putea reflecta în ele un univers în care târgumureșenii să-și recunoască lumea iar restul să înțeleagă cum e viața într-unul dintre cele mai vechi orașe românești.

Poți cunoaște orașul și județul prin aceste povești:

Târgu Mureș, orașul

Târgu Mureș în trei tururi. În prima zi petrecută în Târgu Mureș am explorat orașul cu ajutorul unor ghizi locali și am spus trei povești diferite despre oraș prin ochii lor.

Tî(â)rgu(-)Mureș Cum se scrie corect numele orașului?

Alt primar pentru Târgu Mureș. După 19 ani cu primarul Dorin Florea, orașul Târgu Mureș pare să răsufle greu în urma altor reședințe de județ din zonă când vine vorba de modernizarea infrastructurii și dezvoltarea urbană. Cum ar trebui să fie omul care să ridice localitatea deasupra tensiunilor interetnice?

Ești și tu la medicină? Ce i-a adus în Târgu Mureș și ce-i ține împreună aici pe studenții de la medicină.

Târgu Mureș din arhivă. Cum arăta orașul și oamenii lui în secolul trecut, în 27 de imagini provenite dintr-o arhivă foto lansată de trei târgumureșeni.

Oameni din Mureș. Câțiva dintre oamenii pe care i-am cunoscut în cele cinci zile petrecute în oraș și în județul Mureș.

Aici nu ne ascultă nimeni. Cartierul Valea Rece din Târgu Mureș, văzut dinafara și dinăuntrul bannerelor instalate de primărie care delimitează zona săracă de restul orașului.

Când clădirile se repară, oamenii ajung în stradă. Povestea unei evacuări care va lăsa zeci de persoane vulnerabile fără adăpostul centrului social în care locuiesc în Târgu Mureș.

Ceva se întâmplă în Târgu Mureș, dar nu e suficient. Cum se vede orașul prin ochii unei studente la arhitectură.

Târgu Mureș în 24 de ore. Scene din decursul unei zile în oraș, de dimineață până în miezul nopții.

Pe scenele teatrelor din Târgu Mureș. Ce înseamnă lumea teatrală într-un oraș de provincie, împărțit în două comunități etnice?

Un hotel cu câțiva ani înaintea orașului său. Privo ascute standardele de ospitalitate și gastronomie din Târgu Mureș.

36 de ore în Târgu Mureș. Ce să faci un weekend în inima țării.

Unde se mănâncă bine în Târgu Mureș. Șapte restaurante recomandate de localnici.

Mureșul rural, în reportajele echipei La noi

Cum arată 48 de ore într-un sat care știe cum vrea să crească? Am aflat la Saschiz.

Se poartă rubarba. Cum a ajuns o plantă banală vedeta Transilvaniei.

Satul transilvănean în care găsești brânză ca-n Elveția. Într-un sat cu nici 200 de locuitori, un antreprenor produce brânză elvețiană de la vaci românești.

Tinerii, școala și educația, în reportajele echipe Școala9

Târgu Mureș, harta neoficială. Cum văd 16 adolescenți orașul lor prin fotografie, desen și interviuri cu localnicii însemnate pe post-it-uri.

Unde plecăm de aici? Am întrebat câțiva tineri din Târgu Mureș cum văd viitorul orașului și cum se intersectează el cu planurile lor.

Decizii responsabile. Cum pregătește Liga Studenților din Târgu Mureș 8 zile în care 130 de elevi să experimenteze viața de student.

Ce a învățat profesorul Bogdan Rațiu după 10 ani la catedră.

Când biserica se transformă în școală. La Vaideiu, biserica adventistă e și grădiniță, școală și cantină pentru că nu există altceva în sat.

Povestea pe care noi vrem să o spunem. Comunitatea evreilor din Târgu Mureș își narează trecutul printr-un muzeu care umple golurile și dă viață istoriei predate la școală.

Lumile mele din Târgu Mureș. O adolescentă și-a transformat prietenii în personajele principale din fotografiile ei și așa a învățat să-i asculte pe toți cei pe care îi întâlnește.

Școala, beneficiu invizibil. În Band, un sat multietnic din județul Mureș cu sărăcie, analfabetism și migrație sezonieră, abandonul școlar se rezolvă cu un mix de soluții sociale și educaționale.

Marosvásárhely

Új polgármester Marosvásárhelynek Leküzdheti-e a közösség az etnikai akadályokat és találhat-e megoldásokat egy funkcionális város létrehozására?

Marosvásárhely három fordulóban Marosvásárhelyi első napunkon csapatunk három felé oszlott, és felfedeztük a várost három helyi kalauz segítségével.

Marosvásárhely az archívumból Milyen volt a város és emberei a múlt században? Áttekíntés 27 képben, három marosvásárhelyi fényképész fotóarchívumából.

Cățelul zilei

Un oraș nu este populat doar de oameni, ci și de animalele lor de companie. Aflați cine sunt Maurice the Pug, Mango, Singa și alți căței populari din Târgu Mureș de pe pagina de Facebook DoR.


Urmărește site-ul DoR și hashtagul #dorlamures pe conturile de Facebook și Instagram pentru mai multe povești documentate în săptămâna petrecută acolo.

Inițiativa DoR Pop-Up la Târgu Mureș nu s-ar fi putut întâmpla fără partenerii noștri care au găzduit, finanțat și susținut întreg demersul. Redacția și întâlnirile cu comunitatea au fost găzduite de Lateral Romania, călătoria a fost susținută de The Membership Puzzle Project, Hotel Continental Forum Tirgu-Mures și Memento Bus iar explorările rurale și urbane și evenimentele au fost posibile cu ajutorul J’ai Bistrot Târgu Mureș, Liliac, Hotel PRIVO, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Cofetaria Artizan și Autonom, partener de mobilitate.