Ce ne-a plăcut din DoR în 2022

Topul poveștilor noastre preferate, de citit și de ascultat, din ce am publicat anul ăsta.

An de an ne-am întors la o tradiție: am votat materialele noastre preferate din anul care tocmai se încheie. Sunt alegeri subiective și rezultatul unei matematici simple, care mereu lasă pe dinafară o mulțime de reportaje, portrete și eseuri pe care le iubim. Însă bilanțul acesta ne reamintește și să ne bucurăm de poveștile pe care le-am spus și impactul pe care l-au avut.

Lista de anul acesta e și mai dulce-amăruie, pentru că e ultima. Dacă vrei să ne oferi un cadou de Crăciun, un share la oricare dintre aceste povești e bine primit.

Obiceiul pământului
Documentat și produs de Ana Maria Ciobanu/Ilustrații de Maria Surducan
În șase episoade de podcast narativ, Obiceiul pământului vorbește despre sclavia romilor în Țările Române și amprenta acestor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale domnitorilor, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.


Să fii sărac e o rușine
Text de Andreea Vîlcu/Ilustrații de Mihaela Paraschivu
Andreea și familia ei au trăit întreaga viață în datorii: la întreținere, la magazine, la prieteni, la membrii familiei, la bănci, la furnizori. Acum, la 26 de ani, e pe cale să le plătească pe toate, însă e conștientă de pericolul ca istoria să se repete.


Vara lui David Popovici
Text de Andreea Giuclea/Fotografii de Matei Buță
Medalii de aur, recorduri, faimă și alte povești din vara fenomenală a lui David Popovici, un adolescent care a devenit cel mai rapid înotător din istorie.


Fantomele adopțiilor internaționale
Text de Ana Maria Ciobanu/Fotografii de Bogdan Dincă & Mike Carroll
Zeci de mii de copii abandonați au fost adoptați internațional între 1990 și 2004. Mulți încearcă să-și înțeleagă rădăcinile, dar căutarea poate fi copleșitoare în lipsa unui stat care să își asume eșecul protecției pe care le-o datora atunci.


Aici stopăm artistic
Text de Ioana Burtea/Ilustrații de Ioana Șopov
În liceu, Ioana și-a găsit cea mai bună prietenă – mai precis, nouă cele mai bune prietene. După 19 ani împreună, a scris acest text ca să înțeleagă ce le-a făcut relația să dureze și ce au învățat despre prietenie.


Ce nu știi despre livratorul tău de mâncare
Text de Cosmin Popan/Ilustrații de Ionuț Dulămiță, Oana Lohan, Alin Tămășan și José Sherwood González
În spatele promisiunilor de flexibilitate și antreprenoriat, viața curierilor de mâncare se zbate între accidente rutiere, oboseală cronică și precaritate.


Cât de uniți mai suntem pentru Ucraina?
Text de Sorana Stănescu/Fotografii de Bogdan Dincă
În vară ne-am pus următoarea problemă: criza refugiaților din Ucraina putea fi o ocazie pentru a întări încrederea între cetățeni și stat. Am folosit-o cum trebuie?


Și dacă tot ce știm despre creier n-o să ne schimbe viața?
Text de Nicoleta Rădăcină, ilustrații de Mircea Drăgoi/Fotografii de Andrei Pungovschi & Călin Ilea
O scrisoare a împins cel mai ascultat podcast din România să se chestioneze și comunitatea științifică să-și evalueze prezența în viața cetății. Ce n-a generat încă? Colaborare.


Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani
Text de Oana Filip/Fotografii de Bogdan Dincă
O școală din Botoșani pregătește viitori mecanici agricoli. Povestea lor e mai mișto decât crezi, dar și amenințările cu care se confruntă, mai mari decât ar trebui.


Reșița SRL
Text de Nicoleta Rădăcină/Fotografii de Mircea Reștea
Reșița – numită „oraș mort” sau „reședință cenușie”, după ce industria metalurgică a decăzut, tinerii au plecat, iar vârstnicii au rămas cu nostalgia – caută un drum către viitor. O administrație tânără a demarat proiecte din fonduri europene, care sună aproape science-fiction. Poate Reșița să fie un exemplu pentru alte orașe postindustriale?