DoR #48

Vară 2022

Cum putem să nu fugim din calea realităților care ne înconjoară (pandemie, război, schimbări climatice), dar nici să nu ne lăsăm copleșiți de magnitudinea lor? Asta e întrebarea care ne-a ghidat în asamblarea DoR #48.

Despre asta sunt poveștile din acest număr, a cărui copertă e o ilustrație semnată de studioul Agrafka, fondat de artiștii ucraineni Romana Romanyshyn și Andriy Lesiv, școliți și stabiliți în Lviv. Sugerează că mereu trebuie să fii pregătit să fugi, dar poartă și un dram de speranță că, oricât de grea se simte lumea pe umeri, poți continua.

Din cuprins

Fiecare parte din Ucraina ne doare și pe noi

Un cuplu de artiști vrea să trăiască și să documenteze războiul din interior. Cum faci loc cotidianului și continui să fii prezent când viața ta e în pericol?

De Oana Barbonie 
Ilustrații de Agrafka Studio 

un voluntar explică informații de pe un bilet de tren

Cât de uniți mai suntem pentru Ucraina?

Criza refugiaților din Ucraina putea fi o ocazie pentru a întări încrederea între cetățeni și stat. Am folosit-o cum trebuie?

De Sorana Stănescu 
Fotografii de Bogdan Dincă 

Limba romani te ajută să înțelegi cine ești

O profesoară de limba romani vrea să încurajeze asumarea identitară a copiilor și tinerilor din satul Vizurești. Pentru că nu ar trebui să fie un lux să îți cunoști rădăcinile.

De Ana Maria Ciobanu 
Fotografii de Ioana Cîrlig 

Cum arată o școală ucraineană în România

Câțiva profesori din Odesa s-au refugiat în București, unde au încropit o școală pentru 200 de elevi ucraineni în numai o săptămână. 

De Oana Sandu 
Fotografii de Ioana Moldovan

Reșița SRL

Poate o Primărie cu mindset de „privat”, care își ascultă locuitorii, să readucă prosperitatea într-un oraș post-industrial? 

De Nicoleta Rădăcină 
Fotografii de Mircea Reștea  

Furia este șoferul fricii și al tristeții

E greu să faci pace cu o emoție care nu e văzută cu ochi buni de societate, pe care tu însuți ai reprimat-o violent, dar e necesar – altfel viața poate deveni un calvar.

De Bogdan Coșa 
Colaje de Oana Barbonie 

Ce nu știi despre livratorul tău de mâncare

În spatele promisiunilor de flexibilitate și antreprenoriat, viața curierilor de mâncare se zbate între accidente rutiere, oboseală cronică și precaritate.

De Cosmin Popan 
Ilustrații de Ionuț DulămițăOana LohanAlin TămășanJosé Sherwood González 

A fi în lume, așa cum este ea

Trăim parcă într-o criză continuă. Am întrebat opt artiști, activiști, antreprenori, sociologi, jurnaliști cum rămân prezenți și cum își definesc misiunile personale.

De Ina Constantin , Cătălina Albeanu și Oana Filip 
Fotografii de Horațiu Şovăială

Editorial DoR #48: Orbecăind spre bine

Superputerea noastră e că putem trăi cu aproape orice ni se întâmplă, dar facem asta trăind centrați pe sine. Cum putem găsi speranță în prezență și atenție la lume?

De Cristian Lupșa 

Din revistă