Ce ne-a plăcut din DoR și Școala9 în 2019

Iată poveștile noastre preferate dintre cele pe care le-am publicat în 2019.

An de an, redacția DoR respectă o tradiție: votează un top al materialelor preferate publicate în revistă de-a lungul anului – un bilanț care ne reamintește de cele mai bune povești produse în anul care se încheie și ne inspiră pentru anul următor.


Frica era aici și înainte (Școala9/ DoR #37)
Text de Ana Maria Ciobanu / Vizualuri de Andreea Cristea, Anca Țintea, Elena Smîntînă, Irisz Kovacs și Matei Bumbuț
În vara lui 2019, am vrut să știm ce înseamnă pentru adolescentele României să crească cu frică și cum s-au simțit în freamătul post-Caracal, care le-a redus la statutul de potențiale victime fără să le dea șansa de a-și spune propriile gânduri și dileme. Ana Maria aa vorbit cu peste 30 de adolescente din 8 orașe despre teama pe care fiecare o simte încă din copilărie. (Au contribuit la acest material Cătălina Albeanu, Irina Tacu, Elena Văduva, Diana Filimon și Oana Barbonie.)


Crima de la grădiniță (DoR #35)
Text de Oana Sandu / Ilustrații de Andreea Chirică
În februarie 2018, Nicoleta Botan, o mamă de 39 de ani și directoarea unei grădinițe private, a fost ucisă chiar în grădiniță de soțul ei, împotriva căruia avea ordin de protecție. Povestea Nicoletei a determinat o modificare legislativă importantă și anume ordin de protecție emis pe loc, de polițiști. În plus, istoria relației lor de 20 de ani e o lentilă importantă prin care să privim atât fenomenul răspândit al violenței în familie, cât și transformarea relațiilor de gen din cuplurile moderne și dificultatea noastră a tuturor de a discuta despre asta.


Andrei pleacă la facultate
Text de Anca Vancu / Fotografii de Andrei Becheru
În Vaslui, un județ cu o imagine pătată de violență și sărăcie, Andrei Bordeianu e cealaltă realitate. La 19 ani e unul dintre cei mai buni elevi din țară, olimpic național și internațional la fizică, dintr-a VII-a până într-a XII-a, cu performanțe școlare care au fost mereu știri în presa locală. Anul ăsta, Andrei a fost admis primul la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Textul spune povestea primii schimbări importante din viața lui Andrei: mutarea la București, într-un alt cămin, departe de casă.


Goluri mai multe, glezne mai fine (DoR #37)
Text de Andreea Giuclea / Ilustrații de Irina Perju
Un eseu despre discriminarea care există în sport și în reprezentarea sportivelor. Andreea Giuclea urmărește de multă vreme felul în care ne raportăm la femeile din sport. Mai ales de când a înțeles – de la sportivele și antrenoarele cu care a vorbit, din propriile experiențe ca reporter sau din cum sunt prezentate atletele în media – că sportul, ca multe alte domenii, nu e un loc în care femeile sunt văzute și tratate la fel ca bărbații.


Cum arată relațiile non-monogame în România (DoR #36)
Text de Irina Tacu / Fotografii de Andrei Burcea
Kitty Rea are un soț și un fiu, dar și un iubit și mai multe relații. Soțul ei are o relație cu prietena ei cea mai bună, iar iubitul ei e la rândul lui căsătorit. Toți știu unii de ceilalți. Să navighezi mai multe relații simultan, poate aduce mai multă libertate, dar nu e întotdeauna ușor.


Ultima soluție în lupta cu o bacterie dificilă: transplantul de fecale (DoR #36)
Text de Andrada Fiscutean și Sorina Vasile / Ilustrații de Dragoș Boțcău
Clostridium a ajuns să fie una dintre principalele bacterii responsabile pentru infecții intraspitalicești, în România circulând chiar o formă virulentă, care poate produce afecțiuni mai severe. De obicei doctorii prescriu antibiotice pentru a omorî bacteria. La un sfert dintre bolnavi însă, medicamentele funcționează doar pentru o perioadă scurtă. Sorina și Andrada au scris despre transplantul de fecale, o procedură în care excrementele unui donator sănătos sunt prelucrate și apoi introduse într-un intestin bolnav pentru a-i reface echilibrul florei. O poveste despre scaunul perfect și despre microbii care ne fac oameni.


Fricile pe care le învățăm la școală (Școala9)
Texte curatoriate de Școala9 / Ilustrații de Daia-Diana Grigore
Toamna aceasta redacția Școala9 a lansat o rubrică despre fricile din școală pe care le avem în comun indiferent de care parte a catedrei ne poziționăm: elevi care s-au temut sau se tem, părinți speriați de școală sau speriați de copiii noștri care sunt sau nu sunt ca noi, învățători și profesori cu frici de ridicol, de presiune, de părinți, de conducere, de sistem.


Câte albine moarte înseamnă o tragedie? (DoR #38)
Text de Oana Filip / Fotografii de Larisa Baltă / Ilustrații de Sorina (Vazelina) Vasilescu
Într-o zi obișnuită de primăvară, milioane de albine din Teleorman au murit. Deși catastrofa nu a apărut la știri, ea a schimbat viața lui Gili, unul din cei opt apicultori a căror afacere a fost aproape distrusă dintr-o greșeală. Gili a hotărât să lupte pentru albinele lui și și-a promis că nu va lăsa dezastrul să se repete.


Selly Supreme (DoR #35)
Text de Irina Tacu / Fotografii de Alex Gâlmeanu
La începutul lui 2019, Selly avea 18 ani, două milioane de fani pe YouTube și o mulțime de adolescenți care vor să fie ca el. O poveste despre cum a ajuns un adolescent din Craiova cel mai urmărit vlogger din România.


Aici nu ne ascultă nimeni
Text de Ana Maria Ciobanu, Oana Barbonie și Andreea Vîlcu / Fotografii de Oana Barbonie
O incursiune în cea mai săracă zonă din Târgu Mureș, Cartierul Valea Rece, dinafara și dinăuntrul bannerelor instalate de primărie, care delimitează zona săracă de restul orașului. Parte din DoR Pop Up la Târgu Mureș, experimentul prin care timp de patru zile ne-am mutat din București la Târgu Mureș, am documentat povești locale și am cunoscut comunitatea.


Aici e Vaslui și nu-i loc de oricine (DoR #37)
Text de Vlad Odobescu / Fotografii de Ana Topoleanu
Într-un oraș chinuit de sărăcie și migrație, membrii unei trupe de hip-hop pun în versuri lucruri pe care nu le pot zice altfel. O poveste despre hip hop în Vaslui, dar și despre prietenie, suferință, migrație și despre cum pot bărbații să spună ceva – orice – despre ce simt, în versuri.


Acasă nu încape într-un bagaj (DoR #38)
Text de Nicoleta Coșoreanu / Fotografii de Cătălin Georgescu
Cristi și Ioana, doi români dintr-un orășel german, își dezbat deja de patru ani relația cu „acasă”. E Clujul în care s-au cunoscut, în care au făcut facultatea și în care au protestat împreună? Sau e Lüneburg, orașul în care ea studiază modele de agricultură sustenabilă și el antrenează o echipă în care joacă refugiați din Siria și Afganistan? Sau e un loc pe care încă nu l-au descoperit?


Iată și o listă cu episoadele din podcastul Pe Bune care ne-au plăcut cel mai mult în 2019:

Pe Bune #55: Cristi Delcea
Reporter și co-fondator Recorder, Cristi Delcea vorbește despre ce înseamnă trecerea de la un rol de reporter la unul de manager de proiect jurnalistic, despre discuțiile pe care le are cu colegii în jurul materialelor Recorder și despre fricile pe care le-a avut la început în presă.

Pe Bune #60: Dana Rogoz
Actrița Dana Rogoz vorbește despre abuz și hărțuire sexuală, subiecte abordate în filmul MO, în care are rolul principal, despre decizia de a se dedica proiectelor de teatru și despre căutarea unui răspuns la întrebarea: În ce ritm ar trebui să îmi trăiesc viața?

Pe Bune #56: Gáspár György
Psihoterapeut cu peste 13 ani de experiență, Gáspár György vorbește despre cum a învățat să-și înțeleagă și accepte anxietățile, despre cum putem înlocui ideea de echilibru în viață și muncă cu cea de flexibilitate și despre ce-l face să vorbească deschis despre propriile vulnerabilități.

Pe Bune #57: Tudor Chirilă
Un interviu cu Tudor Chirilă despre provocările de a face muzică nouă, despre cum împacă două meserii care îi plac la fel de mult – muzica și actoria – și despre efectele negative ale celebrității.

Pe Bune #62: Tatiana Țîbuleac
Scriitoarea Tatiana Țîbuleac vorbește despre cum a scris cele două romane, Vara în care mama a avut ochii verzi și Grădina de sticlă, despre ce înseamnă cărțile pentru autorii lor și despre îndoiala că va mai scrie încă o carte.

Pe Bune #47: Oana Titică
Creatoarea Chicineta, un blog și afacere cu farfurii cu mesaje amuzante, Oana povestește cum a arătat relația ei conflictuală cu mâncarea și propriul corp de-a lungul timpului, care sunt dificultățile întâmpinate de un antreprenor și cum își folosește vocea în online pentru a face bine.

Susține jurnalismul care aduce oamenii împreună.